IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 10 март

08:54 | 10.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 10 март

НОИ призна, че размерът на пенсиите ще намалява трайно

в. Сега

Единственият сигурен ефект от пенсионните реформи от 2000 г. насам е, че пенсиите все повече ще изостават спрямо доходите от труд. Това стана ясно по време на международната конференция "Заетост и доходи".

Сега брутният коефициент на заместване е 46.5%, но през 2020 г. ще падне до 36.7%, изчислява осигурителният експерт Йордан Христосков. Това е процентът на средната пенсия, която НОИ изплаща за определен период от време спрямо средния осигурителен доход за страната за същия период. При брутния коефициент от дохода не се приспадат данъци и осигуровки. За намаляването на пенсиите основно влияе решението на ГЕРБ да индексира пенсиите само с инфлацията, а не по швейцарското правило, което отчита и вдигането на осигурителния доход.

Същата негативна тенденция отразяват и разчетите на НОИ. Според тях в кризата нетният коефициент на заместване, т.е. пенсията спрямо дохода след приспадане на данъци и осигуровки, се е повишил от 53.3% през 2008 до 57.2% през 2011 г. Но до 2015 г. ще падне до 54.5%. За същия период брутният коефициент на заместване е нараснал от 42 на 44.9%, а през следващите 4 години се очаква да падне с 4% до 40%.

Дянков ще събира пари за дълга от приватизацията, ДЦК и еврооблигации

в. Сега

Държавният дълг, който ще се формира от заложения в бюджета за тази година дефицит и плащанията по външния дълг през януари 2013 г., ще бъде финансиран от три източника и вероятно няма да се наложи да се пипат парите от Сребърния фонд. Това обясни финансовият министър Симеон Дянков в отговор на питане на съпредседателя на Синята коалиция Мартин Димитров. Според него средствата могат да се съберат от приходите от приватизация, краткосрочни държавни книжа с падеж до 3 години и емитиране на средносрочни еврооблигации с падеж 5 до 7 години. Съотношението на трите източника трябва да е по една трета.

Министърът очаква през тази година да се приватизират крупни активи в енергетиката, от които да се съберат около 2 млрд. лв. По закон тези приходи трябва да влязат във фонда за стабилизиране на пенсионната система, известен като Сребърен фонд, но явно финансовият министър има други планове за тях.

Осем богаташи продадоха бизнес за 18 млн.

в. Стандарт

Осем супербогати българи са продали дялове от бизнеса си или целите си фирми през миналата година срещу общата сума от 18 млн. лв. Това сочат данни на Националната агенция за приходи от подадените досега данъчни декларации. Само 8 души в Топ 40 на най-заможните българи за 2011 г. имат сериозни доходи от продажба на акции и дялове, имоти, превозни средства и произведения на изкуството.

Доходите от тези източници на хората, включени в класацията Топ 40, варират от 50 хил. до 4,1 млн. лв. Общата сума на обявените досега доходи за миналата година от хората, които влизат в Топ 40, е 140 млн. лв. Така се оказва, че от продажба на бизнес и имоти са спечелени само 13% от тези пари. Хората, чиито основни източници на доходи за миналата година идват от продажбата на бизнес и имоти, се класират чак на 9-о, 10-о и по-задни места в класацията Топ 40.

Интересен факт е, че двама души от най-богатите  Топ 40 са обявили абсолютно еднакви доходи от продажбата на бизнес и имоти - по 1 972 473 лв. Това ги нарежда съответно на 37-о и 38-о място по доходи според подадените досега данъчни декларации. Освен това и двамата имат доста сериозни суми от заплати (или договори за управление и контрол на фирма) - съответно 50 500 лв. и 30 000 лв. Вероятно те са продали общ бизнес, в който са имали равни дялове и затова са обявили еднакви доходи.

Дават държавните пари на топбанки

в. Стандарт

Законодателни промени и въвеждането на задължителни критерии ще бъдат приети за банките, които искат да кътат държавните средства.

Това заяви финансовият министър Симеон Дянков пред депутатите в петък. По думите му в момента има само препоръчителни текстове, според които да се избират трезорите, като повечето държавни фирми са ги спазили.

Въпреки това съм готов съвместно с народните представители да обсъдим промените, за да направим критериите задължителни, каза още Дянков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още