IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корейци пуснаха в експлоатация два соларни парка за 154 млн. евро у нас

Соларните паркове „Самоводене” и „Златарица” са с обща инсталирана мощност 42 мегавата

16:03 | 08.03.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Корейци пуснаха в експлоатация два соларни парка за 154 млн. евро у нас

Днес в село Самоводене (община Велико Търново) официално бяха пуснати в експлоатация  двата фотоволтаични парка „Златарица” и „Самоводене”. Инвестицията за 154 млн. евро е на корейските SDN Company и KOSEP (част от Националната Електрическа Компания в Южна Корея), съобщи техен представител.

Соларните паркове „Самоводене” и „Златарица” са с обща инсталирана мощност 42 мегавата (MW), а годишното им производство на електроенергия се предвижда да е около 61 320 мегаватчаса (Mwh).

Изграждането на соларните паркове е финансирано от Корейската банка за развитие, като това е първият проект на банката на наша територия.

Двата фотоволтаични парка край велико Търново вече са получили лиценз за производство на слънчева енергия от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и имат договор за изкупуване на произведения ток от Националната електрическа компания (НЕК).

От стартирането на проектите през 2010 г. досега по тях са работили повече от 740 български работници. Местните фирми-подизпълнители са над 40, а плащанията към тях надхвърлят 37 млн. лева.

Предстои, както е по закон, в близките дни SDN и KOSEP да прехвърлят на НЕК собствеността върху подстанциите и съоръженията за присъединяване към мрежата, в които са инвестирани над 10 млн. лв.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Gergy
преди 12 години
не знам кой кого заблуждава с цифрите в тази статия, но:- цена над 3,3 М Евро за 1 МВтп инсталирана мощност е поне двойно завишена- ел. производство от 1460 кВтч е непостижимо за този регион
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
bbzz24
преди 12 години
да са ни честити, само корейци не ни се бяха изредили досега!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още