IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Промишленото производство се е свило през януари

Понижението на месечна база е 0,6%, а на годишна се отчита спад от 3,6%, сочат предварителни данни на НСИ

12:32 | 07.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Промишленото производство се е свило през януари

През януари индексът на промишленото производство*, изчислен от сезонно изгладени данни, отчита понижение от 0,6% спрямо предходния месец, сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Месечни изменения

През януари 2012 г. спрямо предходния месец производството в добивната промишленост намалява със 7,6%, производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4,3%, докато в преработващата промишленост е отчетено увеличение от 2%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 20,2%, при производството на основни метали - с 14,4%, при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 13,1%, при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 12,1%.

Спад е регистриран при производството на лекарствени вещества и продукти - с 8,5%, при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - със 7,2%, при производството на електрически съоръжения - с 6,3%. 

Годишни изменения

През януари 2011 г. календарно изгладеният индекс на промишленото производство регистрира спад от 3,6% спрямо същия месец на 2010 година.

Изменение на индекса на промишленото производство на годишна база:

Графика: НСИ

На годишна база намаление на промишленото производство, изчислено от календарно изгладените данни, е отчетено в преработващата промишленост - с 4,1%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3,1%, докато в добивната промишленост е отбелязано увеличение с 0,8%.

Регистриран е спад в производството на инвестиционни продукти (7,6%), в производството на енергийни продукти (4,2%) и в производството на продукти за междинно потребление (2,4%).

* Индексите не измерват действителното равнище на производството, а оценяват средното изменение на производството между два времеви периода. За оценката на индексите се извършва представително наблюдение на предприятията от промишлеността, като извадката обхваща предприятия, чийто годишен оборот надхвърля 97% от оборота на цялата промишленост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още