IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 7 март

07:40 | 07.03.12 г.
Преглед на печата за 7 март

Нова заявка за по-нисък ДДС

в. „Капитал Daily“

Откакто ГЕРБ е на власт, въпросът за намаление или увеличение на ДДС регулярно изскача в медиите. Въпреки разпалените дебати обаче до реални промени досега не се е стигнало. Във вторник финансовият министър Симеон Дянков отново заговори за понижаване на ДДС. Този път той постави и срок, в който трябва да се случи промяната - преди настоящият управленски мандат на ГЕРБ да изтече.

Това означава, че трябва да се вземе конкретно решение в следващите 6 месеца до внасянето на бюджет 2013 за гласуване в парламента.

Бизнесът и независимите икономисти приветстваха идеята за понижаване на данъчната тежест, но всички заявиха, че тя може да увеличи бюджетния дефицит и затова в момента изглежда нереалистична.

"Аз бих искал да имаме възможност и ще имаме такава възможност до края на мандата да падне малко ДДС. Има седем държави в момента в Европейския съюз, които имат по-нисък ДДС от 20 процента. На мен ми се иска ние да сме поне в тройката", каза финансовият министър пред "Нова телевизия".

Той дори посочи, че понижението може да влезе в сила преди началото на 2013 г., защото добрата практика e това да става изненадващо.

Turkcell подаде оферта за БТК

в. „Капитал Daily“

Най-големият турски мобилен оператор Turkcell е подал обвръзваща оферта за придобиването на БТК. Така компанията остава единственият и може би най-чаканият стратегически инвеститор в надпреварата за българския телеком, процесът за чиято продажба е част от преструктурирането на задълженията в групата на БТК.

Информацията за офертата беше съобщена от Сергей Пенев, управляващ партньор в адвокатство дружество "Пенев", което представлява Turkcell в България. По думите му офертата на турския оператор е изцяло кешова, като компанията се надява тя да бъде приета добре от банките - кредитори на групата на БТК.

Той не даде повече подробности по предложението, но подчерта, че е следствие от сериозното правно и финансово проучване, направено за Turkcell от дружеството му. Той сравни анализа сега с този, който адвокатско дружество "Пенев" е правил преди близо 15 години за Deutsche Telekom при опита за приватизация на БТК в кабинета на Иван Костов.

Държавата плаща абсурдни цени за поддръжката на пътищата

в. „Сега“

В момента в цялата страна тече ударно запълване на зейналите след снеговете дупки. Цените обаче се разминават от област на област в пъти.
Скандални разминавания в цените, на които фирмите поддържат републиканските пътища, показва справката, публикувана на сайта на агенция "Пътна инфраструктура".

Договорите бяха сключени през 2010 и 2011 г. за срок от 4 г. за поддържане на около 20 хил. км пътна мрежа. Те им позволяват да получават пари не за свършена работа, а за "стендбай" - поддържане на машините в готовност.

Разминаване в пъти има при всички дейности - от зимното почистване през пълненето на дупки до косенето на трева. Над три пъти е разликата между най-скъпото и най-евтиното пълнене на дупки до 4 см например.

Зимното почистване в Плевенско струва 5 пъти повече, отколкото в Благоевград. Близо 70 пъти по-скъпо струва на държавата засаждането на една фиданка и едногодишната грижа за нея в Плевен, отколкото в Монтана например.

Хазната отпуска над 3 млн. лв. за щетите от наводненията

в. „Сега“

5,3 млн. лв. разпредели вчера Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет на извънредно заседание. От тях обаче едва 3.36 млн. лв. ще получат общините в област Хасково, които през февруари пострадаха от наводнения, и за възстановяване на щетите от бурята по южното Черноморие.

Само в Хасковско по първоначалната оценка трябваха 3 млн. лв. за отнесените къщи и покъщина и още 3 млн. лв. за възстановяване на инфраструктура. За укрепване на свлачището в парк "Приморски" в Бургас са заделени 631 000 лв. За възстановяването на водоем и водопровод на гр. Сърница - 400 000 лв.


Кабинетът ще похарчи 60 млн. лв. за софтуер

в. „Сега“

Въпреки изказването на премиера Бойко Борисов, че Естония е държава "от нашата черга", по нищо не личи кабинетът да е взел пример от балтийската страна и да е спестил от ползването на т. нар. отворени кодове. Това показва справка в регистъра на Агенцията по обществени поръчки.

Министерският съвет е пуснал търг за крупната сума от над 60 млн. лв., за да бъдат чиновниците изрядни и да работят с лизенциран софтуер на "Майкрософт", макар подобни решения неведнъж да са ставали обект на критика заради прахосването на пари.

Избраната фирма ще трябва да осъвремени съществуващите в държавната администрация софтуерни продукти на "Майкрософт", както и ще се наеме да ги поддържа през следващите три години.

Подобна поръчка бе сключена още през 2007 г. от тогавашното Министерство на държавната администрация, като оттогава насам държавата е похарчила над 180 млн. лв., макар нуждата от това и до днес да не е оправдана.

Заради нов закон ще текат милиони за политики с недоказан ефект

в. „Сега“

Никой не е предвидил възможност за мониторинг на ефектите от новите политики, разписани в проекта за Закона за детето, които вероятно ще излизат милиони на държавата. Това отчете като основен недостатък на проекта Икономическият и социален съвет, който организира поредния дебат по него.

Няма и финансова обосновка какви пари ще трябва да предвиди бюджетът, за да осигури защита на правата на всички деца на България, а не само тези, които са в риск. Това се отчита като най-голямото достойнство от създателите на закона.

От ИСС предложиха разработването на индикатори за въздействието на прилаганите политики. Нужна е и по-силна координация между институциите, за да се осъществят целите на проекта, добави още председателят на съвета проф. Лалко Дулевски.

Жп линия свързва родни и гръцки пристанища

в. „Стандарт“

Железопътен коридор може да свърже гръцките пристанища Кавала и Александруполис с българските портове Варна и Бургас. Проектът беше обсъден на двустранна среща в град Кавала (Гърция) с участието на водещи експерти от Националната компания "Железопътна инфраструктура".

Коридорът може да бъде изграден като част от европейската Програма TEN-T. Срещата беше инициирана от гръцките пристанищни администрации и беше проведена с подкрепата на Министерството на развитието на Гърция.

Идеята е българската и гръцката страна да направят съвместно проучване и финансов анализ за необходимите средства за изграждане на жп линията. Той ще бъде представен на европейската програма, която ще финансира проекта.

Износът за Русия с 25% ръст

в. „Стандарт“

Износът на България за Русия е нараснал с 25% през 2011 г., съобщи министърът на икономиката Трайчо Трайков по време на връчването на традиционните награди на Българо-руската търговско-промишлена палата за принос в търговско-икономическото сътрудничество между двете трани.

Общият ни стокообмен през 2011 г. е бил за 6,466 млрд. долара, като българският износ за Русия е за 731 млн. долара.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още