IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат съдебните такси да се плащат без посредник

Така ще се избегнат случаите, когато комисионната е по-висока от самата такса

13:40 | 06.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Предлагат съдебните такси да се плащат без посредник

Съдебните такси да бъдат плащани без посредник, предлагат от Форума на съдилищата в България. Това е една от мерките за напредък в работата на съдилищата, които бяха представени на среща на Форума в София днес, съобщи БТА.

Според магистратите така ще се избегнат случаи, при които за такса от 10 ст. трябва да се плаща комисионна на банките от 3 лв.

Подаването на искови молби в съда също да става по електронен начин, предлагат магистрати от 41 български съдилища. По този начин ще се спести на гражданите чакане по гишетата и пътуване между различните населени места. За подаване на искови молби обаче подателят трябва да разполага с електронен подпис.

От Форума на съдилищата в България имат предложение всеки съд да има възможност да прави електронни справки за физически лица със служба ГРАО. Съдиите предлагат да има и система за електронна кореспонденция с МВР както и такава, по която да се правят справки за юридически лица от Търговския регистър.

Съдиите смятат за удачно да се въведе единна за цялата страна програма за разпределение на делата.

С цел осигуряване на изцяло публичен процес, магистратите дават идея съдебните заседания да бъдат открити, дори когато при разследването са използвани специални разузнавателни средства. При тези случаи като класифицирана информация ще остава само способът, по който някой е бил следен или подслушван.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още