IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 6 март

07:45 | 06.03.12 г.
Преглед на печата за 6 март

ВАС оневини колегите си от имотния скандал в Приморско

в. Капитал Daily

Мисията от експерти от Европейската комисия, които са в София, за да подготвят следващия мониторинговия доклад за България, беше посрещната с новина за един от внимателно следените от Брюксел казуси – имотният скандал в Приморско.

Под индиго

С три решения, обявени едновременно в петък, състави на Върховния административен съд (ВАС) отмениха на първа инстанция дисциплинарните наказания, наложени на колегите им Панайот Генков, Андрей Икономов и Николай Урумов. Те бяха санкционирани с намаляване на заплатата от Висшия съдебен съвет (ВСС), след като се доказа, че техни роднини са получавали парцели от община Приморско като крайно нуждаещи се.

Данъкът върху хазарта може да бъде намален

в. Капитал Daily

Данъкът върху хазарта беше първият, който правителството увеличи, заради кризата. Сега държавата ще го промени, за да мотивира международните сайтове за залагания да се лицензират в България и да плащат данъци тук.

От Министерство на финансите потвърдиха пред "Капитал Daily", че се мисли в посока смяна на режима. Това ще стане с изменения в Закона за корпоративното подоходно облагане, които са на етап анализ и затова не посочват конкретика.

Според източници от управляващите, обсъжданите варианти са два - да бъде намалена ставката от 15%, с която в момента се облага оборотът, или да се премине към нов режим - да се облага само печалбата като разлика между направените залози и изплатените печалби. И в двата случая резултатът ще е намаление на ефективна данъчната ставка.

Здравната каса ще финансира 8 нови болници

в. Сега

Само за 2 месеца 8 нови болници са получили лицензи от здравното министерство, съобщиха за "Сега" от ведомството. Всички те ще сключат договори със здравната каса и ще получават финансиране, сочат пък данните от одобрените от надзора на касата бюджети на всички лечебни заведения за 2012 г. Общо клиниките, на които касата ще плаща за болнична помощ, стават 375, а бюджетът, който ще си разпределят - 1.2 млрд. лв.

Най-интересен е случаят с новата болница на пазарджишкия бизнесмен Михаил Тиков - "Софиямед". Тя е получила разрешително от МЗ на 24 февруари т.г. Седмица след това получава бюджет от 3 млн. лв. от здравната каса. Болницата е в района на Четвърти километър в София, а неин управител е бившият зам. здравен министър Михаил Зортев, когото настоящият министър Стефан Константинов доведе като част от екипа си, но впоследствие двамата се скараха и Зортев напусна МЗ. Собственикът Тиков пък има лечебни заведения в Пазарджик, Пловдив и Велинград и беше кандидат за председател на Българския лекарски съюз.

Подаряват на бедните декодер за телевизора

в. Стандарт

На 1 септември 2013 г. телевизорите, които приемат само аналогова телевизия, ще угаснат в цялата страна. Тогава ще бъде изключено напълно аналоговото телевизионно радиоразпръскване и ще преминем към цифрова телевизия. 6 месеца преди това ще се излъчва и аналогов, и цифров сигнал. Това предвижда Планът за преминаване към наземно цифрово радиоразпръскване, публикуван на сайта на Министерството на транспорта.

На 1 септември 2013 г. населението трябва да има приемници за цифров сигнал или декодиращи устройства (set-top-boxes), които да превърнат цифровия сигнал в аналогов за телевизорите, които могат да приемат само него. Държавата ще даде по едно устройство на бедно семейство, което се определя на принципа за раздаване на енергийни помощи.

Данък “старини” ще е за сметка на други

в. Стандарт

Новата осигуровка за издръжка на болни и самотни възрастни хора няма да увеличава общата данъчноосигурителна тежест. Тепърва в съвета за тристранно сътрудничество ще се дискутира как да се пълни фондът, от който ще се финансират грижите за възрастните. Това каза пред "Стандарт" социалният министър Тотю Младенов.

Преди дни той обяви, че заради демографската криза и увеличаването на продължителността на живота е наложително да се вземат мерки за нарастващите нужди на старите хора.

У нас има над 81 старчески дома с капацитет 5000 души. Други над 1300 чакат да бъдат настанени. Този брой все повече ще расте в годините и ще натоварва бюджетите, каза Младенов. Ние трябва да бъдем подготвени и още сега да мислим как да решим проблема, смята министърът.

Руснаци vs. гърци за “Техноекспортстрой”

в. Стандарт

Руснаци и гърци ще влязат в битка за продаващото се държавно строително предприятие "Техноекспортстрой", научи "Стандарт" от свои сигурни източници. Гръцка строителна компания и българска консултантска фирма, представляваща интереси, идващи от Русия, са закупили тръжна документация за предстоящия на 2 май публичен търг с явно наддаване. Гърците ще влязат в играта като стратегически инвеститор, докато за руснаците още няма информация, тъй като едва вчера станало ясно за техния интерес. Крайният срок за купуване на тръжна документация, която струва 4 хил. лева, изтича след четири дни, така че има голяма вероятност това да бъдат и единствените играчи за "Техноекспортстрой".

Преди месец Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) обяви, че 100% от дружеството ще се продадат чрез търг с явно наддаване с начална тръжна цена 68 млн. лв. и със стъпка на наддаване 1 млн. лв. Три са най-сериозните гръцки строителни фирми, които отговарят на приватизационните изисквания да имат годишен оборот над 30 млн. лв. и развиват дейност у нас. Това са дружествата "Терна", "Актор" и "Джей & Пи Авакс", но дали кандидат-купувачът ще бъде някое от тях предстои да разберем.

534 планови ремонта до края на годината в столицата

в. Новинар

534 ще бъдат плановите ремонти до края на годината в София. Това показват заявените инвестиционни намерения от комуналните дружества в столицата. Това са „Софийска вода", "ЧЕЗ Разпределение България", "Топлофикация София", "Метрополитен", "Софиягаз", "Виваком" и "Близу медиа енд бродбенд".

На предстоящото заседание на общинския съвет ще бъде гласувана строителна програма за тази година.

Само на три места ремонтите ще са съвместно с инвестиционните намерения на общината. Едното от тях  е по бул. "Братя Бъкстон" от ул. "Т. Каблешков" до Околовръстния път, а другото - по трасето на Дубльора на колектор "Н".

Арестуваха висш служител на Ковачки

в. Новинар

30-дневен арест е наложен на 33-годишния шеф на сръбския завод "Нова Сърбиянка" Антон Валуев. Заводът е приватизиран от бизнесмена Христо Ковачки. Валуев е бил арестуван в петък по обвинение за икономически престъпления, в това число и укриване на ДДС, съобщава в. "Блиц".

"Нова Сърбиянка" е завод за хранителни продукти. Той е един от най-авторитетните в бивша Югославия. Ковачки е купил завода през 2007 г. за около 4 милиона евро. През 2010 г. обаче фабриката е фалирала, като е оставила огромни дългове. В момента в завода работят 70 служители, които от месеци не са получавали заплати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още