IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът очерта рисковете от натиск за сваляне цените на лекарствата

Фармацевтичните компании представиха свои предложения за намаляване на цените, които изключват промяна в ДДС ставката и държавен натиск

17:10 | 05.03.12 г. 4
Бизнесът очерта рисковете от натиск за сваляне цените на лекарствата

След като здравният министър Стефан Константинов предприе стъпки за административно понижаване на цените на лекарствата в България, реакцията на фармацевтичните производители и дистрибутори не закъсня.

Управителят на консултантската фирма за фармацевтични анализи Top Management Advisors Юлиан Узунов обясни кои са рисковете от евентуално силово намаляване на цените.

Според анализаторската компания, която прави ежемесечни анализи на лекарствения пазар за 60 български и чуждестранни фармацевтични фирми у нас, има най-малко четири риска от понижаването на цените на лекарствените продукти с административни мерки.

Рисковете

Узунов поясни, че ако компаниите бъдат принудени да намалят цените на лекарствата си у нас, то те ще трябва да ги понижат и в други европейски държави, в които търгуват. Това обаче ще доведе до огромни загуби за компаниите, тъй като за разлика от България, фармацевтичните пазари в европейски държави са десетократно по-големи.

Друг риск, който може да повлече след себе си понижението на цените, е компаниите да изтеглят от нашия пазар определени продукти и така да лишат пациентите от тях. И сега пациенти търсят в чужбина медикаменти за лечението си. 

Узунов подчерта, че съществува реална опасност някои нови лекарства с модерни формули да не бъдат внасяни и да изчезнат от българския пазар. Иновативните продукти, които предлагат съвременно лечение са по-скъпи и може да се окаже, че компаниите нямат интерес да ги внасят.

На следващо място експертът подчерта опасността от появата на паралелен експорт. По думите на Узунов такъв може да бъде стимулиран, ако предназначени за България лекарства се изнасят за европейски страни, където ще бъдат продавани по-скъпо.

Предложенията

Фармацевтичните фирми дадоха свои предложения за понижаване на цените на медикаментите.

Един от механизмите е гарантиране на определен обем продажби, което да даде сигурност на компаниите. Анализаторът поясни, че ако производителят е предварително сигурен за реализацията на даден обем продукция, ще има възможност да намали цените, но засега министерството на здравеопазването не дава подобни гаранции при договарянето.

Друга спънка за производители, вносители и дистрибутори се явява постоянно променящата се нормативна среда. При условие, че нормативната база не са променя по няколко пъти в годината, компаниите биха намалили цените си, обясни Узунов. Според него това може да се постигне чрез по-добро сътрудничество между институциите.

Фармацевтичните фирми приемат възможността и за договаряне на големи отстъпки със здравната каса.

От консултантската компания посочиха, че регистрираните цени на лекарствата са сред най-ниските в Европейския съюз. В България средната цена на една опаковка лекарство, предназначено за продажба на дребно, е 3 евро без ДДС. Сред държавите от ЕС най-висока е тази цена в Германия, където една опаковка се продава средно за 17 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
greenman
преди 12 години
Ейййй! Тази песен и горките банки я пеят в хор. ЗАвалийте, видиш ли щели да си тръгнат от БГ. Прав им път. Изедници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
watergateory
преди 12 години
"Анализатор"...боооже мили...май само първите 4 букви от така наречената му длъжност му прилягат към личността. Инвестора, рушите си имиджа! Вас ви четат(предполагам) хора, които уж имат акъл в главите си! Ако искате да правите сапунени сериали кажете да не влизам повече тук! За жалките оправдания на античовечните си практики, фармацевтичните компании заслужават само 1 - ПЪЛЕН ВНОС НА ЛЕКАРСТВА ОТ ГЕРМАНИЯ например на НОРМАЛНИ ЦЕНИ, ШУТ В олигархичните им *** и СЪД до 9-то коляно за геноцид на нацията! ПРОБЛЕМЪТ се състои в това, че правителство, медии, съдии, прокурори и т.н. са на заплата към ТИЯ ЖИВОТНИ-комунистически олигарси. А това жалко създание, продало здравето на майка, баща, деца..., за да изкарва доклад с рискове просто е ...нямам думи - античовек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
platon
преди 12 години
Фармацевтичните компании са си направили картел на цените и ги държат изкуствено високи,но КЗК изобщо не си върши работата.Огнян Донев и Софарма чрез свои хора упражняват натиск над болниците и им продават лекарствата на Софарма на цени,по-високи в пъти и така точат милиони от парите за здраве у нас.Здравната каса и тя плаща изключително вискои цени на лекарствата и така я източват от години и стават милионери на наш гръб.Цените трябва да паднат сериозно,но това зависи от волята на държавата,а аз сериозно се съмнявам,при това лоби което има Донев в правителството,че ще се стигне до сериозно намаление на цените на лекартсвата,просото ще протакат и ще изчакат бурята да отмине и да си продължат както до сега,това е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Jay Gould
преди 12 години
Монополът очерта, а не бизнеса ;) Либерализация в търговията и цените сами ще паднат ..... Либерализация - wikipedia.org
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още