IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 3 март

08:35 | 03.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 3 март

"Лукойл" става важен играч и на пазара на вятърна енергия
в. Капитал Daily

Руският енергиен гигант "Лукойл", който в България държи рафинерията в Бургас и управлява верига бензиностанции, може да се превърне във важен играч и на пазара на вятърна енергия в България. Няколко месеца след като се разбра, че компанията има сериозни намерения в този сектор, тя вече е на път да купи три вятърни парка край Каварна с обща инсталирана мощност от 14 мегавата. 

Това става ясно от съобщение в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за предстояща концентрация между австрийската "ЛУКЕРГ Рeню" и "Уинд парк Каварна Ийст", "Уинд парк Каварна Уест" и "КЕЙ ЕНД ЕС Енерджи". Според запознати източници цената на сделката може да достигне 21 млн. евро, тък като мегават инсталирана мощност за вятърна енергия се продава за 1,5 млн. евро.

Печалбите на държавните фирми отиват в бюджета
в. Стандарт

Държавните фирми ще трябва да преведат в бюджета печалбите си от минали години. Вчера парламентът задължи финансовия министър Симеон Дянков да контролира изпълнението на постановление на Министерски съвет от края на декември във връзка с изпълнение на държавния бюджет.

То разпорежда държавните предприятия и търговските дружества, които към 31 декември 2011 г. отчитат по годишния си финансов отчет неразпределена печалба от минали години, да разпределят изцяло тази печалба като дивидент за държавата след покриване на непокрити загуби от минали години и/или текуща загуба за 2011 година.

Георги Кадиев оповести заплатите в общинските дружества в София
в. Сега

Общинският съветник от БСП Георги Кадиев публикува на страницата си във "Фейсбук" таблица с възнагражденията на ръководствата на основните общински дружества за януари - март 2011 г.

Средното месечно възнаграждение за ръководството на "Топлофикация" през миналата година е 3 629 лева. Най-малко пари са взели шефовете на "Софийски имоти" - 2 433 лева. В Центъра за градска мобилност средната заплата е 2 956 лева, в "Чистота Искър" - 2918 лева. Шефовете на столичния "Метрополитен" получавали 2 870 лева, в "Столичен автотранспорт" - 2 800 лева, в "Столичен електротранспорт" - 3 917 лева.

Тотю Младенов поиска данък “старини”
в. Стандарт

Правителството отново заговори за въвеждане на данък "старини" и отваряне на трудовия пазар за хората в пенсионна възраст. Причината е застаряването на населението и емиграцията на младите.

Социалният министър Тотю Младенов възроди вчера идеята за нов вид осигуровка с грижа за остарелите. За нея работещите ще отделят около 1% от заплатите си всеки месец във фонд към НОИ. С парите ще се изграждат центрове за възрастни, изпаднали в тежко състояние поради болест, дълбока старост или липса на близък, който да се грижи за тях.

36 на сто от българите биха работили след пенсия
в. Новинар

36 на на сто от българите биха продължили да работят след пенсиониране. Тези данни на Евростат съобщи социалният министър Тотю Младенов при откриването на Европейската година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията в България. Той добави, че делът на хората над 65 години у нас ще се увеличава.

Поради тази причина трябва целенасочено да се инвестира и развива потенциалът на възрастните хора. По данни на НСИ броят на хората над 65 години е достигнал до 18,5 на сто от цялото население на страната. Най-голям е процентът им във Видин, Монтана и Габрово. Според данните на европейската статистическа служба българите биха работили на същото място, на което са сега, малко след 59-ата си година.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още