IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 2 март

07:25 | 02.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 2 март

 

Навлизането на нови играчи и рекламата на хазарта се облекчават

в. Капитал Daily

Парламентът си остави една седмица, за да реши как да ограничи интернет залаганията към сайтове, които не са получили лиценз за предлагане на хазартни услуги в България. На вчерашното си заседание бюджетната комисия към Народното събрание одобри новия Закон за хазарта на второ четене, но депутатите отложиха гласуването на спорния текст и го оставиха за прецизиране до следващото си заседание.

Депутати, представители на интернет доставчиците и на хазартния бранш се скараха как точно да стане ограничаването на нелицензираните сайтове – с филтриране или с блокиране на залозите, които стават по банков път. Спор предизвика също и начинът на ограничаване на достъпа до нелицензираните онлайн платформи за хазарт. Една част от депутатите предложиха това да става след съдебно решение, а друга - само с искане на Държавната комисия по хазарта.

Топлофикациите също искат по-ясни сметки и месечно отчитане

в. Капитал Daily

По-ясни сметки за парно, месечно отчитане на консумираната топлоенергия и повече възможности на битовите потребители за избор на доставчик и на т. нар. топлинен счетоводител. Около такива идеи се въртеше вчерашната парламентарна дискусия с участието на компании производители и доставчици на топлоенергия, на дружества за дялово разпределение (топлинни счетоводители), както и на потребителски организации. Януари се оказа по-студен от очакваното, но все пак високите разходи за централно парно предизвикаха съмнение у мнозина.

Фирмите искат европари, но не вярват, че те ще доведат до растеж

в. Сега

Българският бизнес не разчита на европарите за постигането на по-висок растеж, но и не се отказва от тях, макар плащанията по някои от проектите да се бавят. Това показва проучване на Българската търговско-промишлена палата, проведено по електронен път сред 3500 нейни членове и браншови организации. Приблизително всяка втора фирма смята да кандидатства или да продължи да работи по оперативните програми на ЕС, а почти всеки десети мениджър признава, че е получил парите си със забавяне.

Проблемните плащания по европроектите обаче съвсем не са изключение. Над 94% от анкетираните признават, че са имали забавяне при изплащането на дължими суми от техни бизнес партньори, а останалите казват, че всичко е било в срок. Традиционно най-сериозна се оказва ситуацията с плащанията по сключени договори с частни фирми, следвани от тези по контракти, сключени с държавата.

Танов: Всички бази на "Лукойл" са с нивомери

в. Стандарт

Всички петролни бази на "Лукойл" в цялата страна, включително и на територията на "Нефтохим Бургас", разполагат с изискваните от закона измервателни уреди, с които се следи движението на горивата в страната. В противен случай те нямаше да работят. Това съобщиха за "Стандарт" от Агенция "Митници" по повод изказванията на лидера на ДСБ Иван Костов, че "Лукойл България" все още не е монтирал всичките необходими уреди.

Междувременно от самата компания разпространиха официално съобщение, в което заявяват, че както "Лукойл Нефтохим Бургас", така и обектите на "Лукойл България" за съхранение и продажба на едро и дребно са снабдени с всички необходими устройства за контрол върху движението на течните горива в страната - факт, удостоверен по надлежния ред от Агенция "Митници" и Националната агенция по приходите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 02.03.12 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още