IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Почти 7 млн. лева са вложени в реклама на туризма ни на водещи пазари

Най-силно въздействие върху германците, руснаците и британците е имала онлайн рекламата

22:23 | 01.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Образът на България е доминиран от традиционните море, плажове и курорти. Снимка: Investor.bg</p>

Образът на България е доминиран от традиционните море, плажове и курорти. Снимка: Investor.bg

Рекламните  кампании на българския туристически продукт в Германия, Великобритания и Русия са достигнали 66-милионна аудитория.

„Освен че затвърдиха положителния имидж на страната ни сред чуждестранните туристи, те са предизвикали интерес и очакваме увеличение на туристопотока от тези 3 държави“, заяви заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов при отчитането на резултатите от изпълнението на проекта. „Интегрирани рекламни кампании на българския туристически продукт в Германия, Великобритания и Русия” се финансира по ОП „Регионално развитие”, като досега са усвоени 6,901 млн. лв.

„Трите държави са избрани заради значимостта си като емитиращ пазар за международния туризъм, устойчивата тенденция за увеличаване броя на туристите към България и разходите на глава от населението за пътувания в чужбина“, обясни и Ася Йосифова, ръководител на проекта. Според нея проведените кампании са успешни, защото са повишили информираността на гражданите за националния туристически продукт, каквато е и основната цел на министерството.

Резултатите от рекламирането на България в Германия показват, че като цяло дестинацията е добре позната на германския туристически пазар. Седем от всеки 10 анкетирани разпознават страната ни и имат най-обща представа за нея – асоциациите са главно за морски курорти и море, плаж, слънце, подчертаха изпълнителите на рекламната кампания от Консорциум “Медиа Консулта – КРЕС”. Според Владимир Костов морските курорти все още са ядрото на  устойчивия образ на “бранда България” и това доминира в представите на мнозинството немски туристи. Новият акцент, който се откроява, са СПА курортите, а свързването на страната ни с културното наследство, селския, планинския и ски туризма все още е слабо.

Общо за кампанията в Германия са инвестирани 2,906 млн. лв., като са използани разнообразни канали. Като най-ефективни се очертават интернет – 15,9%, печатните материали – 12,8%, и телевизията – 12,5%, стана ясно при отчитане на резултатите по проекта. Крайната оценка е, че рекламната кампания на България е била интересна, лесно запомняща се и предизвикала интереса на туристите да дойдат у нас.

Туристическа  дестинация “България” е изключително популярна и на руския пазар, като това кореспондира с ясно изразен позитивен имидж, заявиха и изпълнителите на рекламната кампания в Русия. Според Константин Манолов от “Маг Адвъртайзинг” страната ни е втората най-предпочитана дестинация за почивка на руснаците след Турция.

Образът на България е доминиран от традиционните море, плажове, климат и курорти, както и с доста силните спонтанни асоциации с българските плодове и зеленчуци, вино, въздуха и водите. Единствено на руския пазар тя се свързва и с розата, което е силен диференциращ символ.

Рекламната  кампания в Русия е осъществена за 10 месеца на обща стойност 1.492 млн. лв. Използвани са радио, телевизия, преса, BTL дейности, външна реклама, журналистически турове и други похвати. Като цяло тя е затвърдила позитивния ни имидж, популярността на морските курорти и разпозването на националното туристическо лого. Каналите с най-силно въздействие отново са интернет - 25%, печатните материали - 16%, и телевизията - 15%, следвани от специализираните и общо печатните издания с ефективност от 12 на сто.

Слънце-плаж-море, но и ски-туризъм, Димитър Бербатов и достъпни цени са основните асоциации, с които британските туристи свързват България, заявиха изпълнителите на рекламната кампания във Великобритания. Според Марин Дановски от “Медиа Планинг Груп” страната ни има определено положителен имидж на този пазар, а промотирането на националния туристически продукт е предизвикало интерес.

Кампанията  на България във Великобритания е първата на този пазар и започна  през октомври миналата година. Използвани са творчески, рекламни, медийни и PR активности на обща стойност 2.356 млн. лв. И тук интернет (8,7%), печатните материали (8,2%) и телевизията (5,3%) са каналите с най-силно въздействие, като ролята на интернет е значително по-висока спрямо Германия и Русия.

Трите пазара са стратегически за нас и  определено имат перспективи за растеж, обобщи зам.-министър Иво Маринов. Според него кампаниите отчитат мащабно медийно присъствие на България, като в бъдеще страната ни ще бъде показвана  като целогодишна туристическа дестинация в Германия, Великобритания и Русия. Освен в трите държави министерството планира подобни кампании и за Румъния, Швеция, Полша и Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още