IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 1 март

07:40 | 01.03.12 г.
Преглед на печата за 1 март

Българският газов коз

в. „Капитал Daily“

Новините за сваляне на цената на природния газ из Европа вече имат и български опит за подражание. "Правителството на България вече е започнало преговори с руската компания за намаляване на цената на газа по текущите договори за доставка". Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след среща с председателя на борда на директорите на "Газпром" Алексей Милер в Министерски съвет.

По думите му "Милер е поел ангажимент в срок от два месеца да има решение". Искаме и по-добър договор за бъдещето. А руското желание изглежда едно - да ограничим достъпа до газопровода "Южен поток".

За разлика от френската GDF Suez, германската Wingas, словашката SPP и турската Botas, чиито цени бяха намалени с 10%, България е почти на 100% зависима от доставките на природен газ от Русия. Страните, които получиха намаления в тарифите, имат алтернативни доставки. Това реално означава, че единственият коз на страната ни в предстоящите преговори с "Газпром"е участието на България в газопровода "Южен поток".

КЗК ще каже до дни има ли картел при горивата

в. „Сега“

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е на път да произведе дългоочакваната новина, свързана с проверката на пазара на горива. Започналото преди половин година проучване вече е на финала и резултатите от него ще бъдат обявени до дни, потвърдиха за в. "Сега" от КЗК. Комисарите проверяват за непозволени договорки между 4 компании - "ЛУКойл България", "Ромпетрол", "Нафтекс Петрол" и OMV.

Установено е, че има недопустими практики и най-вероятно проверката ще приключи със санкции, съобщи преди дни "24 часа", позовавайки се на източник от комисията. Антимонополистите не потвърдиха, но и не отрекоха информацията. Междувременно "Синята коалиция" поиска оставката на ръководството на КЗК.

Според съпредседателя на сините Иван Костов месеци наред антимонополният орган не излиза с решение за монополното поддържане на прекалено високите цени на горивата у нас.

160 общини дължат над 200 млн. лв. на бизнеса

в. „Сега“

Задълженията на общините към бизнеса продължават да нарастват и за м.г. 160 местни власти са натрупали над 200 млн. лв. просрочени дългове. Сред най-задлъжнелите са общините Видин, Дупница, Перник, Бобов дол и др.

В същото време собствените приходи и от държавни трансфери са намалели с близо 1 млрд. лв. През 2011 г. местните власти са разполагали с 4 млрд. лв. Тези данни бяха изнесени на общото събрание на Националното сдружение на общините.

Половината от задълженията на общините са за комунални услуги - ток, вода, чистене. Останалите 100 млн. лв. не са разплатени на строителни фирми, обясни зам. изпълнителният директор на сдружението Емил Савов.

ВАС узакони указите на Марин

в. „Сега“

Върховният административен съд (ВАС) на практика узакони указите на вицепрезидента Ангел Марин. Това стана, след като състав на съда окончателно отказа да образува дело за връщане на отнетото българско гражданство на издирвания от Интерпол руски гражданин Константин Циганов.

Указите за даване и отнемане на българско гражданство, както и тези за помилване, подписани от Марин, бяха поставени под съмнение заради липсата на акт на президента Георги Първанов за възлагането на тези правомощия на вицепрезидента при втория мандат.

Циганов поиска от ВАС да възобнови делото му срещу указа на Марин от 2010 г., с който бе отнето българското му гражданство. Той заявява, че указът е навалиден, защото липсва указ, с който Първанов е упълномощил Марин да извършва тази дейност. ВАС обаче отхвърля тази претенция на руснака. Съдът заявява, че Марин е упълномощен да дава българско гражданство през 2002 г., а указът на президента Първанов няма срок на действие.

Борим се с Румъния за “Южен поток”

в. „Стандарт“

България или Румъния? Това е дилемата пред "Газпром" за реализация на проекта за газопровода "Южен поток", който е с планиран максимален капацитет от 63 млрд. куб. метра годишно. Три варианта на трасета, обсъждани от ръководството на руския гигант, минават през България, съобщи "Газпром" на сайта си.

Четвъртият вариант изключва България от проекта. При него тръбата излиза от Черно море на румънска територия и се отправя към Сърбия, Унгария и Австрия.
 

Отчитат парното всеки месец

в. „Стандарт“

Всеки месец собствениците на апартаменти с парно ще получават реална сметка за използваната топлина. За това обаче ще плащат всеки месец за отчитане на топломерите. Така сметките за парно ще бъдат по-точни, но и по-високи. Тази промяна може да бъде вкарана в Закона за енергетиката между първо и второ четене от депутати.

Ако е необходимо повече време за обсъждане на промените, веднага след приемането на сегашния законопроект ще се предложи нов само за раздел топлоенергетика. Това съобщи Валентин Николов, зам.-председател на икономическата комисия към парламента, след вчерашната дискусия между депутати, производители, потребители и фирми за дялово разпределение.

Обсъждат се варианти да се намали цената на уредите за дистанционно отчитане с до 30%, за да могат всички желаещи по-лесно да си ги купят.


„Сила” организира нов протест срещу цените на горивата

в. „Новинар“

Нов протест срещу покачването на горивата организира гражданското сдружение сила. Той ще се проведе в неделя и ще бъде срещу спекулативното увеличение на цените, както  и срещу бездействието на държавата по този въпрос.

В сряда "СИЛА" внесе официално в Министерския съвет и в Комисията за защита от конкуренцията анализ на ситуацията в пазара на горива в България. Сред исканията на сдружението са либерализиране вноса на горива, премахване на данъка върху акциза им. Също така протестиращите настояват за намаление  на ДДС върху горивата от 20 процента  на 16 на сто като антикризисна мярка за период от четири календарни години, считано от март 2012 г.г.

Съдът в Страсбург присъди рекордно обезщетение над 1 млн. евро

в. „Новинар“

Българските власти трябва да върнат до 3 месеца 848 декара земя на законните им собственици или да им изплатят обезщетение от 1.081 млн. евро, постанови Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в поредното изгубено от България дело за неизпълнение на реституционни претенции, съобщи "Медиапул".

Рекордната щета е нанесена на 8 жалбоподатели, които съдят държавата за дългогодишните откази на администрацията за възстановяването на 846.5 декара земя в землището на село Българчево, което се намира на около 5 км от Благоевград. Земята е оценена на 433 000 евро. Отделно им се присъждат 120 000 евро, ако държавата не им възстанови 2 декара в самия град.

В решението си Европейският съд заявява, че още през 2009 година е намерен системен проблем с реституцията в България и не намира за нужно да проучва казуса отделно от предишните случаи. Земеделското министерство вече е платило 16 100 лева за забавени реституционни процедури на Едип Мутишев, който е един от осемте жалбоподатели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още