IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В коя посока ще тръгнат цените на лекарствата?

Или защо се оказва, че в България са неприложими на практика широко коментираните механизми за поевтиняването на медикаментите

08:13 | 01.03.12 г. 8
В коя посока ще тръгнат цените на лекарствата?

Нека припомним, че чуждите фармацевтични компании в България разчитат на печалба именно от продажбата на оригинални лекарствени продукти, които са и по-скъпи. Тъкмо на тези продажби се базират високите пазарни резултати на чуждите фармацевтични филиали у нас и постоянно нарастващия им дял от общия фармацевтичен пазар.

Друга пречка за понижаване цените на лекарствата е, че здравната каса има право да договаря отстъпки само за препаратите, които са на сто процента платени от нея и нямат аналози, а това още повече ограничава възможностите за понижаване на цените. НЗОК плаща изцяло сравнително малък брой препарати.

Защо фармацевтичните фирми няма да намалят цените си

Истината е, че фармацевтичните компании не могат да намалят цените на лекарствени продукти, които предлагат, защото това ще доведе до огромни загуби за тях на европейските пазари, на които търгуват. Според анализатори във фармацевтичния бранш компаниите няма да рискуват бизнеса си на европейския пазар заради понижаване на цените у нас.

Ако те намалят цените си тук, ще трябва да направят същото и там, а това няма да бъде допуснато. Нека отчетем и факта, че европейските пазари са многократно по-големи от нашия. По-вероятно е компаниите да се оттеглят от българския пазар, което вече се случва, коментират експертите.

В този смисъл евентуално понижение на цените не е в полза и на пациентите в България, защото може да се застраши лечението им и да се наложи скъпи лекарства да се търсят в съседни страни. На българския лекарствен пазар и сега липсват модерни препарати за лечение, с които се лекуват болните в други страни. Всъщност политиката за евтини лекарства има обратен ефект за пациентите, защото фирмите нямат интерес да внасят най-новите медикаменти и българите не получават най-съвременното и качествено лечение.

Най-вероятно е да се запази статуквото

В момента цените на медикаментите с рецепта се реферират към цените на лекарствата в осем европейски държави с най-ниски цени на лекарствата с предвидими курсове на валутите. Затова и лекарствата в България се сред най-евтините в Европейския съюз.

Експерти прогнозират, че политическата воля за понижение в цените на медикаментите е чисто популистка. Според тях би могло да се постигне понижение в цените само на ограничен брой уникални лекарствени продукти, но не и на всички лекарства с рецепта като цяло.

Неслучайно години наред темата за сваляне на цените на лекарствата не е коментирана нито във властта, нито в бизнес средите. Освен това ако имаше бързо приложими механизми за това, е логично да си зададем въпроса защо подобни опити не бяха предприети от предишни правителства със строго социална политика, а излизат на дневен ред сега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още