IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството отне лиценза на „Исперих БТ“ за промишлена преработка на тютюн

Компанията дължи над 1,7 млн. лв. на производителите за изкупения тютютн от реколта 2010 г.

13:50 | 29.02.12 г.
Правителството отне лиценза на „Исперих БТ“ за промишлена преработка на тютюн

Министерският съвет отнема за двугодишен период безсрочното разрешение за промишлена обработка на тютюн на „Исперих БТ” АД, съобщиха от пресцентъра на кабинета.

Кабинетът налага крайната мярка заради неизплатените задължения на дружеството към тютюнопроизводителите, които надхвърлят 1,7 млн. лв., реши кабинетът на днешното си заседание.



Забавените плащания са от кампания 2010 г., започнала на 15 октомври и приключила на 31 март 2011 г. Според изискването на Закона за тютюна и тютюневите изделия изплащането на  предадения от производителите тютюн става не по-късно от 30 дни от датата на приемането му.

През септември 2011 г. е извършена документна проверка на място от експертна комисия, която е констатирала, че срокът не е спазен и дружеството е натрупало задълженията от 1,7 млн. лв., представляващо грубо законово нарушение.

Законът дава право при подобен тип нарушение да се отнеме разрешителното на тютюневата фабрика, като срокът е от една до три години.

Експертният съвет за промишлена обработка на тютюн и контрол на притежателите на разрешенията е предложил, а кабинетът е приел, санкцията да бъде за две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още