IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕВН България предлага вдигане цената на тока средно с 3,6% от юли

За абонатите на ЕВН България Топлофикация се предлага повишение на цената на парното с 1,4 на сто

11:36 | 29.02.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
ЕВН България предлага вдигане цената на тока средно с 3,6% от юли

ЕВН България предлага повишение на цените на електроенергия за своите битови и стопански клиенти средно с 3,6% за периода от юли 2012 г. до юни 2013 г., съобщиха от дружеството, снабдяващо с ток Пловдив и Югоизточна България. 

От дружеството посочват, че предложението им е направено след анализ за необходимите инвестиции в електроразпределителната мрежа в Югоизточна България и нивото на инфлация през последната година.

От ЕВН България отбелязват, че към настоящия момент дружеството не може конкретно да се ангажира каква ще е реалната крайна цена на електроенергията за клиентите, тъй като няма информация за ценовите предложения на останалите енергийни дружества по веригата, формираща общата цена - производители, Национална електрическа компания (НЕК) и Електроенергиен системен оператор (ЕСО).

Крайното решение за цената на регулирания пазар на електроенергия се определя от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). 

Ако ДКЕВР приеме ценовото предложение на ЕВН България за средно увеличение от 3,6% на електроенергията, то дневната тарифа за битови клиенти в Югоизточна България би била 0,157 лева за киловатчас (без ДДС), а нощната - 0,106 лв./кВтч (без ДДС).

Това представлява увеличение съответно от 3,5% и 4,2% спрямо действащите към момента за битови клиенти дневна тарифа от 0,151 лв./кВтч (без ДДС) и нощна тарифа от 0,102 лв./кВтч (без ДДС).

ЕВН България Топлофикация ще внесе в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предложение за актуализация на цената на топлоенергията от 1 юли 2012 г. с 1,4%, т.е. от 91,95 лв/мегаватчас (без ДДС) тя да стане 93,25 лв./мегаватчас (без ДДС).

Направените предложения целят запазване на темпа на инвестиции за подобрение качеството на услугата и модернизиране на топлопреносната мрежа, добавят от ЕВН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Jay Gould
преди 12 години
Цени на Е.ОН - 1 kWh са с всички такси за преноси, зелена енергия, други такси, ДДС и т.н.0,21145575 лв.? 0,1084388$ 0,145882Тъй като, са събрани дневна и нощна тарифа, то дневната е още по-скъпа от посочените горе цифри...Така, че няма как цените на ЕВН България да са толкова ниски както са написани. Това явно са цени без ДДС и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още