IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо си струва да използваме икономични лампи за осветление

При бизнес сгради ефектът от използването на икономични лампи се проявява след 6 месеца до 1 година

12:04 | 28.02.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
Защо си струва да използваме икономични лампи за осветление

В България през 2011 г. най-предпочитани са енергоспестяващите лампи от 12, 15 и 20 вата, които отговарят съответно на  60, 75 и 100-ватовите лампи с нажежаема жичка. Това коментира за Investor.bg Симеон Белелиев, управител на фирма „Домо Естетико“, занимаваща се с асемблиране на българските марки енергоспестяващи крушки Realux и светодиодни лампи Realux LED. 

По думите му друга тенденция, която се забелязва особено от последните месеци на миналата година, е увеличение в търсенето на светодиодни лампи (т.нар. LED лампи). Според техническите им характеристики те са почти 10 пъти по-ефективни от обикновените. Техният срок на експлоатация е от 30 000 до 50 000 часа, което е поне 30 пъти повече от този на крушките с нажежаема жичка.

У нас вече има и т.нар. мощни светодиоди, които спестяват 10 пъти електроенергията, консумирана от обикновените лампи с нажежаема жичка при излъчване на същата мощност, коментира експертът  новите технологии на пазара на средствата за осветление. Например 3-ватовата енергоспестяваща мощна светодиодна LED лампа е алтернатива на 40-ватовата обикновена лампа с нажежаема жичка. В Западна Европа мощните светодиоди са навлезли в домовете още преди две години.

Според Белелиев светодиодите са лампите на бъдещето и най-вероятно цените им ще станат по-ниски с течение на времето и ще започнат да се използват масово.

Друга новост са т.нар. интегрирани тела, които представляват един единствен голям светодиод с мощност до 100 вата.

През миналата година цената на енергоспестяващите крушки е варирала между 6 лв. и 10 лв. за компактните луминесцентни лампи на реномираните фирми, които имат между 6000 и 12 000 часа срок на експлоатация. Най-качествените са от енергиен клас А (най-високият по класификацията на ЕС за електрически уреди).

„Първите опити да се произвеждат икономични лампи са направени в началото на 90-те години в ДЗУ Стара Загора. Поради високата цена обаче, те са останали незабелязани от потребителя и пазара“, коментира Симеон Белелиев възможностите за производството на икономични крушки в страната. По думите му по-активното им предлагане започва преди около 10 години. С времето интересът към българските енергоспестяващи крушки се увеличава, тъй като цената им пада и към момента някои от лампите са поевтинели до 2,5 пъти.

Сега вече по-ниската цена на крушките не е свързана само с поевтиняване на продукта, а с чисто икономически действия като конкуренция, спекула и други, т.е. не с производствени разходи, добави експертът. По негово виждане сегашните цени на качествените енергоспестяващи лампи са достигнали стабилно дъно и не се очаква да падат още поне в близко време.

При бизнес и административните сгради ефектът от икономиите при използване на енергоспестяващи лампи проличава за срок между 6 месеца и 1 година след първоначалната инвестиция. При използването им в жилищата периодът е по-голям – между една и две години, коментира експертът в разговор с Investor.bg. В подкрепа на думите си той даде  кратък пример - ако 10 броя стари крушки (в един офис например) бъдат заменени с енергоспестяващи, за 6 месеца може да се спестят между 100 лв. и 200 лв. от сметки за осветление в зависимост от използването им.

Според неформални проучвания над 50 % от българите твърдят, че вече ползват енергоспестяващи лампи, отбеляза Белелиев. Икономичните лампи се използват както за осветление на бизнес и административни сгради и хотели, така и на жилищни площи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
Dimi_Dukov_1
преди 12 години
Докато пиша тези редове в хола ми свети Osram 20w ,купуван 2002 г. от Metro за 19.90 ,с още една немска крушка на 3 г. от не толкова известен производител...Реалукс чувам че също са добри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Владислав
преди 12 години
Реалукс лампи съм купувал преди няколко години на панаира в Пловдив аз. Тогава майтап ми се стори, че ще ми спестяват пари. Но не ми се е повишила сметката за тока последните години, а цената му се качваше няколко пъти от тогава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
kreditkiller
преди 12 години
Рекорда ми е 10 (десет !) години на Осрам за 20 кинта.Как ги правиш тези рекорди като CFL (Osram) е пусната на пазара през 2004г.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
MILOM
преди 12 години
нито вивалукс,нито мидея са български-китайски, внос от бг фирмаа пък инвестора точно реалукс ли намерихте да питате-те са същите като горните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
индианеца
преди 12 години
Имам CFL (Osram), разни китайски LED, и обикновени лампи. Рекорда ми е 10 (десет !) години на Осрам за 20 кинта. Счупи се при почистване. LEDовете са много добри, но не виждам масите да се засилят да плащат по 50 лв за 60W еквивалент. Още поне 5-10 години им трябват. Не си купувайте евтини ***, пари на вятъра са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
amanotumnici
преди 12 години
При мен всички крушки са енергоспестяващи, ползвам на Vivalux и Midea. Доволен съм и от двете марки, цената на крушките е около 4лв. В скоро време мисля да си купя LED крушки, но в момента цената им е сравнително висока. Ако релевантна мощност на 100W eнергоспестяващата крушка харчи 20W, а LED крушката харчи 11W, но цената на първата е около 4лв, а на другата около 30лв. Ако някой реши да си купува енергоспестяващи крушки, нека погледне в ebay. Там цените са тройно по-ниски. Няма нужда да храним нашите далавераджии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Батя
преди 12 години
От 3 г. използвам енергоспестяващи лапми на БГ производител - Вива лукс. Цената е 3-5 лв. имат добър, дълъг живот, а изчисленията ми показват че инвестицията в тях се избива за 3-4 мес. от спестената енергия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още