IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съоръженията с биомаса може да се окажат с най-голям потенциал от ВЕИ у нас

Инвестициите за изграждане на общо 500 мегавата мощности с биомаса се изчисляват на около 2 млрд. евро

17:34 | 27.02.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Съоръженията с биомаса може да се окажат с най-голям потенциал от ВЕИ у нас

Съоръженията за производство на електричество и топлоенергия от биомаса през следващите години ще имат най-голям потенциал за развитие в България в сравнение с тези от вятър и от слънце. Тази позиция обявиха публично експерти по време на енергийна конференция в София.

Беше посочено, че към момента има твърде много предварителни договори за присъединяване на съоръжения за производство на ток от вятър и слънце, докато съоръженията, работещи с биомаса са малко. Същевременно обаче, в някои статистики те се отчитат като повече, тъй като към тях се включва и отоплението на домакинствата с дърва за огрев.    

Като едно от предимствата на съоръженията с биомаса (дървесина, отпадъци от селското стопанство, битови отпадъци) се счита непрекъсваемостта на процеса. Докато мощностите с вятър и слънце работят само през част от денонощието, поради което е необходимо да се строят и заместващи мощности. А това още повече оскъпява тока от тях, отбелязаха експерти.

Според изследване на Български енергиен форум, представено от председателя му Иван Хиновски, страната ни има потенциал да изгради до 2020 г. общо 1000 мегавата мощности с биомаса (най-вече отпадна дървесина). А само през следващите няколко години, според доклада, възможностите са за изграждане на около 100 малки съоръжения с биомаса с мощност по 3-5 мегавата.

Инвестициите за изграждане на общо 500 мегавата мощности (за отопление и когенерация) с биомаса се изчисляват на около 2 млрд. евро.

     

Присъстващи представители на дървопреработвателни фирми обаче отбелязаха, че всъщност добиваната годишно у нас отпадна дървесина е много по-малко от разчетите на Български енергиен форум. Така че дори и при наличие на желание, съоръженията с биомаса не биха могли да се изграждат с толкова бързи темпове. 

От държавни горски стопанства обърнаха внимание, че част от горите, които могат да се използват за добив на дървесина се намират в труднодостъпни планински райони. Затова са необходими големи инвестиции, за да се направят пътища и да се извозва дървесината от тези райони, което би я оскъпило – както качествената, така и отпадната.

В тази връзка енергийни експерти посочиха, че би могло да се използва не само дървесна биомаса, но и такава от селското стопанство и битови отпадъци. Още повече, че според разчетите на ЕК, до 2020 г. около 65% от битовите отпадъци в ЕС би трябвало да се оползотворяват, като се преработват за производството на топлинна и/ или електрическа енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
aldy
преди 12 години
За какво ни е енергия от биомаса? Дручко си е АЕЦа, като гръмне и половината държава изчезва за много стотици години напред. А биомасата най-много да пръдне малко метан и толкоз. Не ни трябва на нас това измислено нещо. Централизация ни трябва, мащабност на идеите. И... липса на конкуренция. България - световен енергиен център, със столица град Васюки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 12 години
А забравих да отговоря на 1 Какво биодизела Производството на биодизел от репица е страхотно добро нещо за България Там политиците оплескаха нещата и огромните лобистки дейности на някои хора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
lyusien
преди 12 години
Не може а сигурно ще се окаже най ефективното В Е И Ако българските гори вместо да бъдат изсичани безогледно бъдат добре почистени това са милиони тонове биомаса и работа за десетки хиляди безработни най вече в районите с висока безработица Биомасата е българския нефт Повервайте ми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Любопитно: След като построят съоръженията, как ще ги захранват икономически изгодно през целия срок на експлоатация? мераци за потребление на биомаса - бол, виж, доставките... Нещо не се връзва и, накрая, ще се оплескат нещата, както с биодизела, дори, възможно, и по-зле. 500MW. Аха. Точно тъй.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още