IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 27 февруари

07:40 | 27.02.12 г.
Преглед на печата за 27 февруари

Столичната община променя данъците на 7000 семейства

в.“Сега“

Поне 7000 семейства в София за пореден път ще бъдат изненадани с нови данъци на 1 март. Причината е, че грешките, които излязоха покрай хаоса с презонирането миналата година, се отстраняват в момента и ще бъдат отразени в тазгодишните данъчни уведомления.

За 2000 от тези собственици, които живеят в части от "Овча купел", "Княжево" и "Горна баня", новината е добра - техните налози ще паднат с 20%. Тези квартали бяха извадени от националния списък с курортите. Не е ясно за колко от останалите поне 5000 собственици с нови данъци ще има увеличение.

НОИ прибира архивите на над 500 000 фирми

в.“Сега“

Фирмите и едноличните търговци, които не поискаха пререгистрация до края на 2011 г. и според закона за Търговския регистър се считат за заличени от 1 януари 2012 г., трябва до края на тази година да предадат ведомостите и другите осигурителни документи на работниците и служителите си в съответното териториално поделение на НОИ.

Това е записано в промените на наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, които миналата седмица бяха обнародвани в Държавен вестник. Същото трябва да направят и лицата, които съхраняват осигурителни документи на клонове на чуждестранни търговци.

Според данните на Търговския регистър, предоставени на НАП, над половин милион са фирмите, които не са се пререгистрирали. Не е ясно колко хора работят в тях, но ако архивите им не бъдат предадени на НОИ, вероятността след време те да не могат да докажат осигурителен стаж и да загубят осигурителни права е огромна, тъй като може да не успеят да намерят работодателите си.

София ремонтира аварийно само големите булеварди

в. „Сега“

Със затоплянето на времето по столичните булеварди и по-малките улици зейнаха обичайните дупки. Общината започна аварийните ремонти, но само по булевардите, по които се движи градският транспорт и където дупките създават опасност за движението.

Преди броени дни бяха запълвани дупки по бул. "Цариградско шосе", на кръстовищата на бул. "Черни връх" и "Джеймс Баучер", на алея "Яворов" и "Стоян Михайловски". Преди това бяха правени корекции по бул. "България" и в кв. "Гео Милев".

Заради все още ниските температури дупките се пълнят по метода тампониране със студен асфалт, обясни шефът на дирекция транспортна инфраструктура Георги Тодоров. Масовите ремонти по улиците ще започнат, когато температурите се задържат достатъчно време над 5 градуса.


ЕК плаши България с глоба от 800 хил. евро заради забавен софтуер

в. „Сега“

800 хил. евро глоба може да отнесе страната ни заради забавени процедури от Агенцията по вписванията. Това се разбра от думите на правосъдния зам.-министър Деница Вълкова.

Става дума за въвеждането на нов софтуер, който да позволи на европейски дружества да се вписват онлайн в базата данни. В момента това е невъзможно. Обществената поръчка за софтуера е обявена още през март 2010 г., но три месеца по-късно е спряна поради липса на средства.

"Ръководството е следвало да поиска да бъде актуализирана сметката за софтуера. Прогнозната стойност на поръчката е около 400 000 лв. без ДДС.

Sinecura* за 16.5 млн. лв.

в. „Капитал Daily“

На парламентарния контрол в петък се разбра, че Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР, все още не може да заработи въпреки колосалната сума (вече инвестирани и планирани средства) от 16.5 млн. лв. за периода ноември 2010 - декември 2013 г.

"Имаме малко правен проблем, защото съдебната система е независима. С представители на ВСС сме обсъждали законодателни промени, които трябва да бъдат направени", каза вътрешният министър Цветан Цветанов в отговор на въпрос на депутата от "Синята коалиция" Йордан Бакалов какво работи БОРКОР.

"Малко правният проблем" е невъзможността за осъществяване на абсурдната идея на правителството в звеното, което е на негово подчинение, да се командироват служители от съдебната система. "Проблемчето" става известно чак сега, когато почти половината време на проекта, анонсиран като "високотехнологичен и новаторски", е изтекло, а данъкоплатците вече платиха поне една трета от предвидения за начинанието бюджет.

*от лат. Позиция, която изисква малко или никаква отговорност и предоставя възможност за лесна заплата


Пет фирми свалят цените на хапчетата

в. „Стандарт“

Пет от големите фармацевтични компании за лекарства у нас са готови да смъкнат цените на медикаментите си. Сред тях са и чужди, и наши компании, съобщи шефът на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

За да се осъществи всичко това обаче, НЗОК трябва да се съгласи с техните предложения, след което да сключи съответните договори. Хасърджиев обаче обясни, че има проблем с наредбите, които разрешават на фармацевтичните производители да дадат отстъпки само за 100% платените от здравната каса лекарства.

Междувременно стана ясно, че днес здравният министър вече е поканил по-голяма част от производителите на лекарства на спешна среща в министерството. Целта е здравният шеф да разговаря с всяка от компаниите, за да се използва максимално разрешеният от държавата механизъм касата да договаря по-големи отстъпки за цените на лекарствата.

Слагат двойно сито за строители на “Струма”

в. „Стандарт“

През два етапа ще трябва да преминат бъдещите строители на отсечката между Дупница и Благоевград от магистрала "Струма". Конкурсът ще е на две фази, обясни регионалният министър Лиляна Павлова.

В първия етап комисия ще избере осем фирми, които имат капацитета за този сложен проект, тъй като компаниите не само ще изграждат пътя, но ще трябва и да предложат техническите решения как това да се случи и да допроектират трасето в движение.

Във втория етап на търга ще се гледат техническите оферти и предлаганата цена. Конкурсът обаче няма да се спечели от предложилия най-евтино изграждане, а от компанията с икономически най-изгодна оферта. Прогнозната стойност на проекта е 200 млн. лв.


Тараторът ни под закрила на ЮНЕСКО

в. „Стандарт“

Българските кулинарни продукти могат да влязат в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Това се отнася и за народното ни творчество, песни, танци и занаяти, заяви заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова по време на Международния земеделски салон в Париж.

Франция вече го е направила, като е вкарала своята кулинария под закрилата на ЮНЕСКО. Наскоро френският министър на културата Митеран Фредерик обявил, че любимото му ястие е българският таратор, посочи Боянова.

На българския щанд тази година се представя и горнооряховският суджук, който вече е признат от ЕС като традиционен български продукт. Няма търговско присъствие на български продукти в хранителните вериги във Франция, каза посланикът на България в Париж Марин Райков.

Найденов: Формулата в дървената мафия е била - от 5 камиона 3 плащаме и 2 крадем

в. „Новинар“

Обръчи от фирми, които разпределяха дървата минали години, ми казаха, че от пет камиона три са плащали, а два са крадяли. Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в предаването "Нека говорят" на бТВ.

Според него, когато един и същи човек добива и продава дървесината, може да говори за подобна схема. С продажбата на дървесина на стоковата борса няма как да бъде реализирана подобна схема, посочи Найденов.

Комисионните, които са раздавани в дървообработването, са били от 10 до 30 процента. Тези пари са давани под масата, заяви още министърът.

Кадър на "Софийска вода" оглави Българската асоциация по водите

в. „Новинар“

Инж. Иван Иванов, който през последните десет години е част от "Софийска вода", бе избран за председател на Българската асоциация по водите. Той работи във ВиК сектора от 1999 г. В "Софийска вода" АД последователно заема длъжностите мениджър изпълнение на концесионния договор, главен секретар и прокурист.

В Управителния съвет на Българската асоциация по водите като зам.-председатели бяха избрани ст.н.с. II ст.д-р инж. Атанас Паскалев, управител на "Аквапартньор", инж. Благой Козарев, генерален директор на "Райкомерс", доц. д-р Борислав Великов – председател на съвета на директорите на „Аквахим”АД и инж. Ганчо Тенев, управител на „ВиК” ЕАД - Бургас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още