IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 25 февруари

09:15 | 25.02.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 25 февруари

Дянков отсече: ДДС-то за лекарствата остава

в. Стандарт

София. ДДС върху лекарствата няма да се намалява, отсече финансовият министър Симеон Дянков. По думите му опитът от по-ниския данък върху добавената стойност в туризма показва, че това не е фактор за по-ниски цени.

Дянков бе категоричен, че в настоящото правителство няма министри и зам.-министри, които са получавали бонуси от 20 000 - 30 000 лева.

Продават до 25% от БЕХ

в. Стандарт

София. Между 10 и 25% от Български eнергиен холдинг ще бъдат пуснати за приватизация тази година чрез публично предлагане на регулиран капиталов пазар при условията на прозрачна процедура. Това заяви в парламента финансовият министър Симеон Дянков. 

Плевнелиев е за облигации заради дълга

в. Стандарт

Държавата да пусне облигации на обща стойност 2-3 млрд. лв., предложи Синята коалиция на среща с държавния глава Росен Плевнелиев. Ценните книжа, които ще са с държавна гаранция, ще привлекат част от спестяванията на българите, които към момента са около 28 млрд. лв. в банките, обясни лидерът на ДСБ Иван Костов.

Държавните облигации могат да решат и проблема с евентуална криза на ликвидността, категоричен беше и президентът.

Трайков не е взел бонуси, парите са от председателски постове в два фонда
в. Новинар

Икономическият министър не е взимал бонуси през 2010 и 2011 година. Това съобщават от ведомството.

От там обясняват, че Трайков е председател на Управителния съвет на  Фонд „Извеждане от екслоатация на ядрени съоръжения". Той оглавява и Фонд „Радиоактивни отпадъци".  В тях влизат още и зам.-министрите на икономиката, на финансите, на здравеопазването, на екологията, както и от регионалното ведомство. 

Шефът на АЕЦ „Козлодуй”: Няма опасност за централата

в. Новинар

Информацията, разпространена от руския сайт, че е доставено фалшиво оборудване в АЕЦ „Козлодуй” и нас много ни притесни. Това заяви изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй” Александър Николов пред бТВ.
Той поясни, че по четири подгревателя са монтирани в V и VI блок на централата. По думите му към момента няма проблеми с тях. „Те работят добре”, заяви Николов.

Тоя обясни, че за да се разбере дали това оборудване е направено от некачествен метал, трябва да бъдат спрени двата блока.

НСИ: Пътниците на БДЖ намаляват

в. Новинар

Превозените пътници от железопътния и автобусния транспорт през четвъртото тримесечие на миналата година са 132.832 млн. души. Това е с 8.1 процента по-малко спрямо същия период на предходната година, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ).

Намалението на пътниците при железопътния транспорт с около 13 процента, а при автобусния – близо 8 процента.

Държавата съвсем притисна фирмите си заради проблемите в бюджета

в. Сега

В стремежа си да намери пари правителството прибягва до все по-нестандартни решения. Всички фирми с държавно участие тази година ще бъдат длъжни да върнат в бюджета натрупани в предходни години печалби, които са останали неразпределени. Така компаниите ще могат да оперират само с 10-20% от текущата печалба, защото са длъжни да връщат в бюджета 80% от нея под формата на дивидент. 

Задължението за връщането в бюджета на натрупаните неразпределени печалби ще засегне както предприятията и едноличните държавни дружества, така и смесените фирми, в които държавата има контролен пакет, става ясно от постановлението за изпълнение на държавния бюджет за 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още