IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Парите в Сребърния фонд ще надхвърлят 2,1 млрд. лв.

До седмица се очакват законови промени за пренасочване на активите на фонда към нискорискови дългови инструменти

16:25 | 24.02.12 г. 6
Дянков: Парите в Сребърния фонд ще надхвърлят 2,1 млрд. лв.

През пролетта на тази година средствата в Сребърния фонд ще надхвърлят 2,1 млрд. лева, което ще даде по-големи инвестиционни възможности на фонда, обяви финансовият министър Симеон Дянков по време на парламентарния контрол, съобщи БТА.

Депутати от опозицията попитаха министъра дали средства от фонда (в момента близо 1,8 млрд лв., бел. ред.) ще бъдат използвани за погасяване на външния държавен дълг. Министърът обясни, че много скоро по сметките на фонда ще постъпят 300 млн. лв. от приватизацията на "Булгартабак холдинг" и EVN. Той припомни, че през тази година ще бъдат пуснати през фондовата борса и остатъчни пакети от редица държавни дружества.

Дянков обяви, че се надява до седмица да бъдат готови и законодателните промени, свързани с изменения в инвестиционните ограничения за Сребърния фонд, които да позволят по-висока доходност от активите на фонда.

Вицепремиерът заяви, че активите на фонда, включително доходността от инвестиции, могат да бъдат използвани само за трансфери към държавното обществено осигуряване, тоест фонд „Пенсии“, а не за изплащане на каквито и да било задължения, в това число за погасяване на държавен дълг.

„Сегашният закон не го позволява, няма да включим и  в предстоящите законови промени“, каза Дянков.

Дянков обясни, че с промените ще се дава възможност за пренасочване на активите на фонда към нискорискови дългови инструменти, включително български ДЦК, гарантиращи нисък риск.

По думите на Дянков сега действащият закон незаслужено игнорира възможността за инвестиции в местни, български инструменти както на национално, така и на общинско ниво.

Според вицепремиера темата за това ограничение не е нова и е част от приетите от правителството антикризисни мерки, обсъждани със синдикатите и работодателите още през 2010 година. По думите му още тогава е било предвидено разширение на обхвата на инвестиционните възможности на Сребърния фонд в държавни ценни книжа.

Според бившия министър Пламен Орешарски в кабинета "Станишев" това означава, че Сребърният фонд ще бъде похарчен. По неговото мнение когато резервите на една страна се инвестират в дълга на същата тази страна, това означава харчене на резервите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 0
BigBear
преди 12 години
Фондът трябва да инвестира в това което ще позволи да се защити потреблението на пенсионерите в бъдеще - храни и енергия. Инвестирането в "безрискови" ДЦК на страни от еврозоната с най висок рейтинг в момента ще вкара фонда в потенциални загуби - първо тези книжа са ниско доходни и второ една промяна на рейтинга на съответната страна ще доведе до рязък спад в цената...Така се по добре да се гарантира покупателната способност на пенсиите на този фонд измерена във физическите измерители на това в което реално ще се потребява от пенсионерите - храна и енергия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
sisiko
преди 12 години
1.Вицепремиерът заяви, че активите на фонда, включително доходността от инвестиции, могат да бъдат използвани само за трансфери към държавното обществено осигуряване, тоест фонд Пенсии, а не за изплащане на каквито и да било задължения, в това число за погасяване на държавен дълг.2.Дянков обясни, че с промените ще се дава възможност за пренасочване на активите на фонда към нискорискови дългови инструменти, включително български ДКЦ, гарантиращи нисък риск.3. Да...м! 1.Уж е забранено, а пък 2.ни разрешава с врътка. Ха ! 4. Interneta е прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 7
all_trader2
преди 12 години
тук си изключително прав!!!държавата е между 5 и 6 милиарда назад откакто този безхаберник е финансов менистер - 4 милирда резерв опоскан и 2 милирда увилмен дълг - ета как "финасита" Невдянков опоска държавата и народа !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 8
Internet
преди 12 години
Нискорисковите инструменти на Мони Фалита се наричат просто ДЦК.Така Дянков ще си присвои за миг още 2 млрд. лв. за да си попълва текущо дупките в бюджета в годината преди изборите, а на пенсионерите ще платят с ДЦК-та, нали така. За това говори и Милен Велчев миналия четвъртък.А целта на Мони фалита е проста - някак си да отложи фалита на държавата за втората половина на 2013 г., когато ще дойдат на власт новите и ще намерят само една празна дупка от геврек в БНБ и в хазнатаТолкова!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 8
all_trader2
преди 12 години
ИДЕЯТА НА СЕДЯНКОВ е да окраде и Сребърния фонд - след като опоска фискалния резерв и приватизира здлавните вноски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още