IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 24 февруари

07:30 | 24.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 24 февруари

Икономиката е пред шок от ударното поскъпване на горивата

в-к „Сега“

Шоковото увеличение на цените на горивата ще повлече икономиката надолу, тъй като ще удари цялата индустрия и ще доведе до поскъпване на превозите, услугите, храните. Вчера от асоциациите на превозвачите, хлебопроизводителите, зърнопроизводителите и туроператорите обявиха, че вдигането на цените е неизбежно. В неделя в 17 града у нас отново ще има протести срещу поскъпването на горивата.

В понеделник цените на горивата отбелязаха абсолютен рекорд за последните 5 години, а в близките дни се очаква ново поскъпване. Така дизелът по бензиностанциите стигна 2.71 лв. за литър, а бензинът - 2.62 лв. Експерти прогнозират, че съвсем скоро ще бъде премината психологическата граница от 3 лв. за литър дизел. В долари горивата не успяха да достигнат пика от лятото на 2008 г., но в левове го надхвърлят заради по-добрия курс. Поскъпването за 10 години назад е близо 100% при бензина и 125% при дизела.

Най-пряко са засегнати превозвачите, а с тях и всички, които ползват услугите им. Според председателя на Асоциацията на сдруженията в автомобилния транспорт Миролюб Столарски поскъпването на автобусните билети ще е факт още през този месец, макар цените вече да бяха увеличени от началото на февруари. "Вероятно увеличението ще бъде средно с 1-1.50 лв. в зависимост от дестинацията за превоз", каза Столарски. От бранша се опасяват, че поредното поскъпване на горивата ще доведе и до "посивяване" на част от фирмите, които няма да могат да покриват разходите си.

Парите за втора пенсия ще се увеличат с 50% за 40 г.

в-к „Сега“

Някои такси, които пенсионните фондове събират за управление на парите за допълнителни пенсии на хората, ще намалеят с 40% през следващите 8 години, а не както предварително се предлагаше - наполовина. Това става ясно от окончателните промени в Кодекса за социално осигуряване, касаещи задължителното допълнително осигуряване за т.нар. втора пенсия, предложени от Комисията за финансов надзор.

Още от тази година трябва да започне плавно да пада инвестиционната такса, която е до 1% върху активите. Предвижда се през 2016 г. тя да е вече до 0.6%. От 2017 г. постепенно ще намалява и таксата от всяка вноска, която е до 5% и през 2020 г. трябва да стане до 3%. Актюерските разчети на КФН показват, че сегашните такси биха стопили с около 20.5% парите по партидите на хората за 40 години, колкото би трябвало да продължи осигуряването. Намалението им пък ще увеличи натрупаната сума с 48%.

VTB Capital открива офис в България и става спонсор на "Левски"

в-к Capital Daily

Втората по големина руска банка VTB Bank ще открие официално свой офис в България. За това съобщиха преди ден руски медии, които обясниха, че стъпването на банката в София е част от планираното от групата разширяване на присъствието й зад граница. Проверка на "Капитал" показа, че руската банка е подала уведомление до БНБ за извършване на дейност в България чрез дъщерната си инвестиционна компания, регистрирана във Великобритания – VTB Capital (предишно име VTB Bank Europe).

По този начин руската банка се възползва от т. нар. Право на единния европейски паспорт. Според него банка с регистрация в страна от ЕС има право да открие свое поделение в друга държава от евросъюза без да е необходимо да се издава разрешение или лиценз от централната банка на съответната държава, като само подава уведомление. Източник, запознат с плановете на руската банка, потвърди пред "Капитал" още една циркулираща информация от последните месеци - че VTB Bank ще бъде спонсор на футболния клуб "Левски".

"Флорина" получи нова отсрочка за облигациите си

в-к Capital Daily

Производителят на сокове "Флорина България" получи всички поискани облекчения по облигационната си емисия, показва протоколът на проведеното общо събрание на облигационерите. Падежът на дълговата емисия се отлага за 2020 г., лихвата по облигациите се понижава, а дружеството ще може да прави и предварителни погасявания, като с тях освен намаление на главницата ще се понижава още веднъж и лихвата. Това е второ отсрочване на емисията за последните две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 24.02.12 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още