IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравният министър даде заявка за преговори за понижаване на ДДС за лекарствата

Стефан Константинов обясни стъпките, които могат да доведат до понижаване на цените на медикаментите в България

10:32 | 23.02.12 г. 6
Здравният министър даде заявка за преговори за понижаване на ДДС за лекарствата

Ако държавата регулира цените на лекарствата в страната, има опасност те да се понижат прекалено, което би предизвикало изтеглянето на фармацевтични фирми от пазара и до дефицити на определени медикаменти.

Това каза тази сутрин пред bTV здравният министър Стефан Константинов, който обясни сложния механизъм, по който се формират цените на лекарствата. Необходимостта от публично разяснение дойде, след като зам.-министърът на здравеопазването Гергана Павлова беше освободена заради скандал с високите цени на медикаментите, произвеждани и продавани значително по-скъпо в страната, отколкото в чужбина.

По думите на Константинов трите фактора, които имат определящо значение за цените на лекарствата, са размерът на ДДС, големината на пазара и договарянето между касата и фармацевтичните компании.

Според Константинов евентуално понижение на цените би се постигнало след съответните разговори с финансовото министерство за възможно понижаване на данък добавена стойност (ДДС) върху лекарствата, който сега е 20 на сто. Той посочи редица европейски държави, които имат многократно по-ниска ставка на ДДС върху медикаментите.

Само две държави в ЕС имат ставка на ДДС за медикаментите, равна или по-висока от нашата, каза здравният министър.

Министърът обясни, че от тази година са направени поправки в закона, които вече дават право на Националната здравноосигурителна каса да договаря отстъпки в цените на медикаментите, които купува.

За да се работи в посока на понижаване цените на лекарствата, така че всички участници на пазара да са доволни, трябва трябва да проработи и договарянето с касата, което от тази година ще бъде факт, заяви Константинов.

Той спомена за възможност на държавата с нормативен акт да задължи фармацевтичните фирмите да договарят по-ниски цени с отстъпки, но темата е много чувствителна, тъй като става въпрос за пазар от 2,2 милиарда лева годишно само за лекарства.

На следващо място той спомена въвеждането на електронна рецепта и свързването на аптеките с НАП.

Министър Константинов беше кагегоричен, че формирането на цените на лекарствата в България е прозрачно и всеки, който се интересува от метода на ценообразуването, може да получи тази информация от съответната наредба, качена на сайта на Министерството на здравеопазването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Pitashtia
преди 12 години
***! Защо държавата да не заплаща по-голяма част от лекарствата, както е в други страни, със събраният данък? ДДС-то по принцип е *** данък който се краде и плаща от крайният потребител. Защо не го заменят с данък сделка, а всички плащания по този данък да стават само по банков път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
Не си ме разбрал, говоря за понижаване на единната ставка. Тя засяга всички сегменти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Да се повиши търсенето на лекаства ли? Мислиш ли, че това е сегмент, който се влияе чак в такава степен от цената?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
Единна ставка, защото иначе няма отърване от останалите "жизненоважни" браншове. Но по-ниска! Има риск, защото ще паднат приходите от ДДС, но пък може да се засили вътрешното потребление. Ако имат топки в ГЕРБ - да решават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
bree van de kamp
преди 12 години
И тоя май е в цялата далавера,що взе да ги плещи тези глупости!!! Ами ще ги внасяме от съседните държави,които не са токлова корумпирани,като нашите,договарят много по-големи отстъпки и се грижат по-добре за гражданите си.Тъкмо и ще спестим доста пари от разходите за некадърните и корумпирани чиновници,защото няма да имаме нужда от тях,като внасяме от вън Ниските цени в България им подбивали продажбите в съседните страни,тоя на кой свят живее,точно обратното е мамин хубавец,в съседните страни са много по-евтини и да не ми излиза с номера за по-големия пазар,защото Сърбия е колкото нас,а цените са в пъти надолу,това важи из а държави с доста по-висок стандарт като Унгария,Чехия и Австрия,но там има истинска конкутенция между производителите и търговците,а не като у нас да си знаем,че Софарма трябва да спечели повечето търгове,за да си избият дъмпинга в другите страни и да лапнат,наякое и друго милионче.И за Огнян Донев,това е напълно нормално,по-голяма наглост отдавна не съм виждал,явно са си дружки с министъра,щом така се изкакзва.И Донев ми бил председател на КРИБ и като такъв сяда на масата да преговаря с държавата по най-важните въпроси! Ха познайте сега,какви интереси и по какъв начин ще ги защитава и кой ще защити данъкоплатеца от такива като него? Крадът ни от всякъде,чрез монополи или без,а ние си траем,просто трябва да ги изметем такива и или да се научат да правят бизнес по нормален начин или да се свършва с тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още