IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри апликационната форма за магистрала „Марица“

Общата стойност за строителството на двата лота на магистралата с дължина 65,6 км е 203,8 млн. евро

18:26 | 22.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК одобри апликационната форма за магистрала „Марица“

Еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хан подписа днес решението, с което се одобрява апликационната форма за изграждането на автомагистрала „Марица”, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Общата стойност за строителството на двата лота на магистрала “Марица” с дължина 65,6 км е 203,8 млн. евро. От тях 163 млн. евро (80%) са безвъзмездна финансова помощ от Кохезионния фонд на ЕС чрез оперативна програма (ОП) „Транспорт“.

Магистралата е част от Европейския транспортен коридор № IV, както и от трансевропейската автомагистрала „Север-Юг”. Магистрала „Марица” е основен маршрут на движение в посока Пловдив-ГКПП „Капитан Андреево”. 

Участакът “Оризово–Димитровград” (Лот 1) е с дължина 31,4 км. Вторият участък от магистралата - “Димитровград–Харманли” (Лот 2) е с дължина 34,2 км. Той е  е разделен на три подучастъка: Димитровград–Узунджово, Узунджово–Поляново и Поляново – Харманли.

Изпълнението на проекта, който трябва да е готов в края на 2013 г., ще доведе до повишаване на безопасността на движение, както и до подобряване състоянието на околната среда в района на магистралата, подчертават от АПИ.

Строителството на двата участъка на магистрала „Марица“ стартира през лятото на 2011 г. За целта бяха отпуснати средства от държавния бюджет.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още