IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Столичната Топлофикация е платила над 500 млн. лв. за газ през 2011 г.

Дружеството обмисля цесирането на просрочени задължения на абонати и събирането им от трети лица срещу определен процент

16:05 | 22.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Столичната Топлофикация е платила над 500 млн. лв. за газ през 2011 г.

Общо 506 милиона лева са платени през 2011 година от "Топлофикация София" на "Булгаргаз" за използвания природен газ. Това каза пред съветниците от комисията по стопанска политика на Столичния общински съвет изпълнителният директор на дружеството Стоян Цветанов, цитиран от БТА.

От тях 481 млн. лв. са парите за изразходения газ през годината, а 25 млн. лв. са платените стари задължения по споразумението между "Булгаргаз" и дружеството за изплащането на разсрочените стари задължения.

Забавено е плащането на дължими 8 милиона лева, които ще се издължават през тази година, посочи Цветанов. По думите му, причината за това е тежката авария в ТЕЦ "София" през 2011 година.

Цветанов припомни, че през минали години задлъжнялостта към доставчика "Булгаргаз" е била между 85 и 100 милиона лева.

Цветанов съобщи, че подписаните споразумения за разсрочено плащане с клиенти са 2800, а общата им сума - 8 млн. лева. От дружеството не завеждат дела към клиенти, които имат сметки с погасителна давност. Обмисля се обаче цесирането на задълженията и събирането им от трети лица срещу определен процент след съответната процедура, обясни шефът на „Топлофикация София“.

Цветанов заяви, че загубите при преноса на топлинна енергия през мрежата на дружеството са в рамките на технологичните - между 15 и 18 процента.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още