IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Единният регистър на земеделските земи отново се отлага за неопределено време

Около 3 млн. лв. са необходими за софтуер, който да свързва различните регистри на имотите

08:17 | 22.02.12 г.
Единният регистър на земеделските земи отново се отлага за неопределено време

„В момента съществуват три карти на земеделските земи, но между тях няма софтуерна връзка, затова и маса нарушения не могат да се докажат. Измамите зачестиха особено след въвеждането на европейските субсидии, затова всички ние настояваме за спешно завършване на единния регистър“, коментира Радослав Христов.

След окончателната реституция на земеделската земя, приключила официално през 1998 г., държавната администрация в агроминистерството се ръководи от три вида карти, за да изясни статутът на даден терен.

Освен основната карта за възстановената собственост, проверки задължително се правят чрез картата, изработена въз основа на регистъра на договорите, сключени между собственици и арендатори (т.нар. карта за правното състояние на имотите). Третата карта е свързана със заснетите парцели на обработваемата земя, които са включени в Идентификационната система за администрация и контрол (ИСАК), по която се плащат европейските субсидии.

ИСАК се управлява от министерството на земеделието и за нейната актуализация през последните години бяха заделени значителни средства, тъй като според европейските изисквания без актуално заснемане на земята не може да се докаже реалното обработване на имота. Тази система е основният инструмент за контрол от страна на служителите във фонд "Земеделие", които плащат субсидиите след съответните кръстосани проверки.

Липсата на единен софтуер, който да направи връзката между трите карти, остава основната пречка за изясняване на спорните случаи при дублиране на субсидиите, в резултат на което през първите две години от членството на страната в ЕС България понесе немалки санкции, припомни Радослав Христов. Според него висящите съдебни спорове по тези случаи също трудно ще намерят разрешение, ако имотният регистър продължава да е разхвърлян на три части без връзка със съответните контролни органи.

На срещата при омбудсмана Константин Пенчев зам.-министър Боянова е представила някои от основните законодателни промени, които целят преодоляване на съществуващите пречки.

Представителите на браншовите организации са постигнали съгласие да представят на омбудсмана своите предложения за законодателни промени, така че да се гарантира еднаква защита за ползвателите и собствениците на земеделските земи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още