IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 18 февруари

09:01 | 18.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 18 февруари

Финансовите резерви на държавата паднаха под критичния минимум

в. Сега

Фискалният резерв на България е достигнал критично ниски нива - 3.2-3.3 млрд. лв., при положение че по закон не бива да пада под 4.5 млрд. При приключването на финансовата 2011 г. вицепремиерът Симеон Дянков се похвали, че в резерва има 5 млрд. лева. Това означава, че за малко повече от месец правителството е изхарчило 1.7 млрд. лв. и че е започнало да бърка във фондове, които са част от фискалния резерв, но са целеви и неприкосновени - като Сребърния фонд, чиито средства по закон не могат да се ползват преди 2018 г. Стопяването на резерва оставя държавата без буфери и поставя под въпрос възможността й да посреща извънредни разходи. При това идния януари страната трябва да извади допълнително около 1.6 млрд. лева, за да плати облигации по външния дълг с настъпващ тогава падеж.

188 язовира се управляват от младеж без диплома

в. Сега

Поредната "калинка" изпълзя от втория ешелон на земеделското министерство след случая с фалшивата диплома на бившата шефка на фонд "Земеделие" Калина Илиева. Без диплома за завършено висше образование този път се оказа шефът на "Напоителни системи" - 33-годишният Георги Харизанов. Фактът бе публично признат вчера от началника му - земеделския министър Мирослав Найденов с уточнението, че младежът следва в момента. Самият Харизанов пък беше декларирал, че е завършил Датския колеж в София. В опита си да оправдае скандалното назначение Найденов оприличи Харизанов на собственика на "Майкрософт" Бил Гейтс, който също като него нямал завършено висше образование. До виртуозното сравнение се стигна след въпрос на левия депутат Петър Курумбашев "Летят ли калинки в "Напоителни системи" по време на парламентарния контрол вчера.

ИПИ: Загубите на държавата от обществени поръчки за 13 г. са 976 млн. лв.

в. Капитал Daily

Общите загуби на държавата от 1998 до 2011 г. са 976.6 млн. лв. в резултат на нарушения по организирането на конкурси за изпълнение на обществени поръчки, тяхното възлагане и изпълнение.

Това показват данните на Института за пазарна икономика, който публикува третото издание на анализа "Успехите и провалите на българските правителства". То допълва първото от 2008 г. и второто от 2011 г. издание с нови 109 доклада. Така обновеният анализ включва 697 одитни доклада и обхваща 14 години - от 1998 до 2011 година.

Най-честите случаи са на разделяне на голяма поръчка на две по-малки с един и същ изпълнител, прекомерно завишаване на минималните изисквания, поставяне на такива, които нямат отношение към способността на изпълнителя да предостави дадена услуга, изискване за годишен оборот, който надвишава необходимия по Закона за обществените поръчки и други.

Туристическа полиция за нелегалните хотели

в. Стандарт

Близо половината от туристическия бизнес работи в една или друга степен на тъмно, признаха от бранша. Голяма част от хотелиерите с месеци отказват да издават фактури на туроператорите. За да се защитят клиентите, е нужно да се опростят режимите за правене на бизнес, но и да има институция, която да следи за нелегалните играчи в туризма.

Това каза зам.-председателят на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА) Байко Байков. В момента под ударите на закона попадат само легалните фирми, а държавата затяга рестрикциите за тях в опит да защити потребителите, обединиха се от бранша. Да бъде създадена туристическа полиция, която да глобява всички, които работят в туризма без лиценз или не спазват правилата, предложи Николай Миндов, председател на Асоциацията на екскурзоводите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още