IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Бонусите" в спешната помощ варират от 11 лева до една заплата

Минимални добавки са получили работещите в 16 от спешните центрове

16:57 | 17.02.12 г.
"Бонусите" в спешната помощ варират от 11 лева до една заплата

Само в 16 от центровете за спешна медицинска помощ в страната са разпределени незначителни добавки за 2011 г. към заплатите на лекарите, съобщават от  Националната асоциация на работещите в спешната помощ по повод изявление на здравния министър Стефан Константинов, че в системата на спешната помощ са раздадени 5 млн. лева бонуси.

Средствата за добавките всъщност са спестени от фонд „Работна заплата“ заради незаетите щатни бройки и нямат нищо общо с приходите от здравни вноски, поясни председателят на организацията д-р Десислава Кателиева.

Дванайсет от центровете за спешна помощ не са успели да реализират икономии от парите за заплати, затова работещите там не са получили нищо, уточнява Кателиева.

С до 20 лева над заплатите са възнаградени работещите в 2 от центровете за спешна помощ. До 50 лева добавка от икономии са получили заетите в още 2 от центровете, а в 4 са разпределени до 100 лева на всеки работещ. В 6 звена на спешната помощ служителите са получили между 100 лева и 1 месечно възнаграждение от реализирани икономии.

Примерите сочат, че лекарите в Благоевград са получили само по 11 лева добавки към заплатите си. Във Варна са били разпределени по 16 лева на служител, а във Велико Търново – по 50-60 лева.

„Тези пари са кървави, защото са изработени от нас чрез свръхнатоварването ни, когато сме работили с по-малко екипи. Тези пари са заработени и от медицински фелдшери и медицински сестри, които са поемали отговорностите на лекари поради незаети лекарски бройки“, пише в съобщение на организацията, изпратено до медиите.

За Investor.bg д-р Десислава Кателиева каза, че още през 2008 г. на служителите в системата на спешната помощ е обещано повишение на заплатите от 10%, което така и не се е случило.

В ефира на БНТ здравният министър Стефан Константинов обясни, че е имало допълнително материално стимулиране в системата на спешната помощ, тъй като често се налагало един човек да върши работата на двама.

"Това не е награда за хубава работа. Това не е награда, защото хората просто са работили повече. Затова, че например има десет работни места, но работят пет човека. Заплатата на тези пет души, които на практика не са на работа, не се използват и част от тях се дават на останалите, които вършат тази работа", коментира Константинов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още