IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на здравната каса подаде оставка*

След скандала с бонусите Нели Нешева обяви, че ще дари взетите пари

12:14 | 17.02.12 г. 9
<p>
	Нели Нешева. Снимка: БТА</p>

Нели Нешева. Снимка: БТА

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Нели Нешева подаде оставка. Това е станало след среща с председателя на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев, съобщиха от партията, цитирани от БТА.

В мотивите си Нешева посочва, че напуска по собствено желание директорския пост заради „създалото се обществено напрежение и появилите се спекулации във връзка с раздадените средства за допълнително материално стимулиране на служители и членове на НЗОК“.

"Подавам оставката си, защото не приемам и не желая този случай да бъде използван за политически цели и спекулации. Още веднъж декларирам, че работих прозрачно и законосъобразно", заявява Нели Нешева.

По-рано премиерът Бойко Борисов поиска оставката на Нешева заради скандала с раздаваните бонуси. "Като председател на партия ГЕРБ съм помолил парламентарната група да поиска оставката на д-р Нели Нешева", заяви днес премиерът.

Скандалът избухна, след като депутати от Синята коалиция изнесоха данни, че за миналата година служителите на касата са получили над 2 млн. лв като допълнително материално стимулиране, а самата Нешева е взела 30 хиляди лева.

На извънредна пресконференция вчера Нешева обясни, че получените от нея бонуси са 12 156 лв. По повод изнесените от депутата Димо Гяуров данни за получени от нея тройно по-големите премии Нешева заяви, че дори обмисляла да го съди за клевета.

С назидателен тон шефът на здравната каса обясни пред медиите, че тя оценявала служителите си и екипа, който е  застанал зад нея.“ Аз оценявам загубата на лично време, на спокойствие. Аз оценявам цената на здравето, което лично аз съм дала, а предполагам и екипът. Всеки ден аз съм си тръгвала оттук в 8 часа", обясни вчера шефката на касата.

Нешева свърза дори атаките срещу нея с намеренията си да намали цените на лекарствата, с което засягала огромни финансови интереси.

Днес тя се извини за тона си и обяви, че ще дари получения бонус от 12 хиляди лева на фондация, тъй като не се нуждаела от него.

* Актуализирано към 12.10 ч.

Още новини от България четете на Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 17 rate down comment 0
Eon
преди 12 години
Егати лицемерието... тая е олицетворение на 90% от държавната администрация...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 0
ganyo
преди 12 години
Дали е читава жената,като за лекарите работещи със НЗОК нищо не се е променило.Отношението на НЗОК продължава да унизително-проверки и глоби за дребни пропуски в документацията,защото от глобите си раздават бонуси.Касата се изживява като работодател и началник на лекарското съсловие,при положение,че трябва да е обикновен сервитьор сновящ между пациента и лекаря.Питайте,който и да е лекар във Франция или Германия и ще ви каже,че касата им е прислужник,а не началник.Нашата каса бъка от нископлатени некадърници,които си избиват комплексите,като тормозят населението и лекарското съсловие.Вместо касата да оповести,че с малкото пари с които разполага не може да осигури достатъчно грижи за пациентите и достойно заплащане на лекарите,тя прехвърля вината на лекарите и болниците,че не успяват с мизерни разходи за изследвания и лекарства да лекуват перфектно.Учудвам се,че лекарският съюз подкрепя бившата,при положение,че членовете му продължават да се изнасят на запад(и заради ***).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 0
Jay Gould
преди 12 години
Липсата на средства за лекарства за редки болести уби две деца. Освен тях, още 6 от общо 11 българчета са починали от същото заболяване. От пет години насам има лекарство, което спира развитието на болестта. До този момент обаче държавата не финансира лечението. Липсват средства и за терапия на други болести. http://novatv.bg/news/view/2012/01/18/25799/%D0%9B%D0%B8%D0%BF%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BA%D0%B8-%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8-%D1%83%D0%B1%D0%B8-%D0%B4%D0%B2%D0%B5-%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 0
stoiloff
преди 12 години
Редно е парите да не се дарят, което ще е сто на сто имагинерно, а да се върнат и усвоят от касата за спасяването на нечий детски живот! Дявола е обсебил тотално душите на хората. Уви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 1
Спящият бик
преди 12 години
Омръзна ми да слушам как не стигали парите за институции, чиито служители не само че редовно си получават заплатите, ами и бонуси си раздават в нагли размери!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 0
Raboti
преди 12 години
"Подавам оставката си, защото не приемам и не желая този случай да бъде използван за политически цели и спекулации. Още веднъж декларирам, че работих прозрачно и законосъобразно" - казала Нешева днес. Аз оценявам загубата на лично време, на спокойствие. Аз оценявам цената на здравето, което лично аз съм дала, а предполагам и екипът. Всеки ден аз съм си тръгвала оттук в 8 часа", обясни вчера шефката на касата.Да бе казала днес, че не се отказва от вчерашните си думи, но подава оставка, щом Борисов настоява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 5
rumen221
преди 12 години
НАЙ-ПОСЛЕ...- ЕДИН, ЕДИНСТВЕН ГЕРБЕРАСТ, ДА НАПРАВИ БЕЗКОРИСТНО... НЕЩО ДОБРО ЗА НАРОДА СИ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 3
0pk
преди 12 години
ам бб като се намеси и ти на нейно място щеше да си смазан :)излиза че наказват хората за правилното прилагане на закона? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 1
Raboti
преди 12 години
Ха сега!Какво казваше Дянков за бонусите, какво пише в Закона за здравната каса?Законно ли Нешева получава 12-теК лв. бонуси?Нешева ли е написала Закона?Щях да съм й голям фен, ако не беше прекалено бойна на пресконференцията, а сега прекалено смазана и предала се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още