IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 17 февруари

07:30 | 17.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 17 февруари

Сделките за миноритарния държавен дял в Е.ОН и ЧЕЗ се отлагат за пролетта

„Капитал Daily“

Миноритарните дялове на електроразпределителните дружества Е.ОН и ЧЕЗ, които са собственост на държавата, ще бъдат предложени за продажба на Българската фондова борса съответно през април и май. Това каза изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов пред журналисти. По-рано в енергийната комисия в парламента той обясни пред депутати, че сделката за дела на Е.ОН се е забавила заради продажбата на дружеството на чешката "Енерго про", която все още не е финализирана. Регионалният мениджър на ЧЕЗ Петър Докладал пък заяви, че се прави всичко възможно от тяхна страна сделката да бъде предвижена. Той обаче призна, че дружеството е много внимателно по отношение на листването си на борсата. Докладал също така опроверга слуховете, че ЧЕЗ има намерение да се изтегли от страната, което се спрягаше като една от причините за забавянето на сделката за миноритарния дял.

Привиден ръст на тв пазара през 2011

„Капитал Daily“

Ръст на приходите на тв каналите с 10% за 2011 г., сравнено със същия период на 2010 г., отчита мониторингът на Be Media Consultant (доскоро TNS/TV Plan). Представителите на сектора обаче - рекламни и медия агенции, твърдят, че увеличението не е реално и че пазарът оцелява благодарение на ниски цени и бонуси. Бюджетите, посочени от Be Media Consultants, са на база официалните тарифи на медиите и не отчитат отстъпките, бонусите и бартерите, които в някои моменти могат да стигнат и до над 80% от първоначално обявените цени. Според различни източници рекламните инвестиции може дори да са по-ниски спрямо предходната година с около 5-7%.

"Информацията в мониторинговите данни на Be Media е на база официалния мониторинг, който не отчита инвестициите в интернет, радио (само 5 радиостанции се мониторват) и външната реклама (само за София). Ако разглеждаме брутните инвестиции на целия пазар – делът на телевизията е около 65%", обяснява изпълнителният директор на медийна агенция Zenith Optimedia, част от холдинга Publicis MARC, Десислава Стоянова.

Последни залози за БТК

„Капитал Daily“

Петък, 17 февруари. Това трябваше да бъде денят, в който да е ясно кой иска да придобие Българската телекомуникационна компания (БТК), като подаде обвързваща оферта. Той обаче е удължен с десет дни според три независими източника на "Капитал". Причината е, че един от желаещите е поискал отсрочка, за да вземе окончателно решение за участието си.

През миналата есен банките - кредитори на телекома, наеха Morgan Stanley за консултант по продажбата на компанията, след като преговорите по преструктурирането на задълженията на групата не стигнаха до конструктивно решение.

Необвързващи оферти се приемаха в лондонския офис на Morgan Stanley до края на ноември. След това кандидатите, които подадоха, бяха допуснати да направят детайлно проучване на БТК и сега се очакват обвързващи им предложения.

Набутват абонатите за радиотопломерите

в. „Стандарт“

Самите абонати ще трябва да платят за радиотопломерите, ако новите уреди бъдат одобрени за отчитане на парното, обясниха от Асоциацията на фирмите за дялово разпределение. Предложението на ГЕРБ цели да бъдат предотвратени кражбите на топлоенергия.

"Ако чрез законодателни промени бъдем задължени да монтираме уреди с радиоотчитане на всички абонати, сметката ще бъде платена от клиентите на топлофикациите", заяви пред БНР преседателят на асоциацията Ася Ангелова.

"При всяко положение уредите няма как да бъдат платени от фирмите, защото това са търговски взаимоотношения. Тези уреди или се дават под наем, или се продават. Иначе те осигуряват реален месечен отчет. Не е необходимо да се влиза в жилището и няма да има прогнозни дялове, които нашумяха като тема през последните дни", допълни Ангелова.

Емигрантите "засилили" икономиката със 773 млн. евро през 2011 г.

в. „Сега“

Емигрантите все повече се утвърждават като основен източник на средства за икономиката у нас. За цялата 2011 г. българите, живеещи в чужбина, са изпратили в родината 773.9 млн. евро, показват данни на БНБ. Това е ръст от близо 1.9% спрямо 2010 г., когато върнатите пари са били 756.6 млн. евро. Възможно е сумата за 2011 г. да е и по-голяма, тъй като БНБ отчита само преводите по банков път, а немалко средства влизат у нас в брой или под формата на стоки.

Само през декември 2011 г. емигрантските пари са били 59.8 млн. евро, като се увеличават с 5 млн. евро в сравнение с ноември, сочат данните на БНБ. Освен в последния месец през изминалата година изпращаните средства са падали под 60 млн. евро само през януари (57.1 млн. евро), август (58.2 млн. евро) и ноември (54.8 млн. евро). Най-високи стойности пък са отбелязани през май (77.4 млн. евро) и март (71.3 млн. евро).
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още