IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шуменските археолози искат 423 хил. за проучвания на отсечка от магистрала Хемус

Министър Лиляна Павлова покани специалистите да подпишат договор в агенцията за пътната инфраструктура

15:42 | 16.02.12 г.
Шуменските археолози искат 423 хил. за проучвания на отсечка от магистрала Хемус

Археолози искат 423 хил. лева, или с около 100 хил. лева повече, за предварителните проучвания на обектите по магистрала "Хемус.

Това стана ясно на среща на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, заместника й Николай Нанков и заместник-областния управител на Шумен  Ралица Тодорова.

Лиляна Павлова потвърди поетите ангажименти за финансиране археологическите проучвания в участъка.

„Очакваме представители на археолозите на среща в Агенция "Пътна инфраструктура", на която да обсъдим исканите от тях средства, за да бъде сключен договор и да започне работа по трасето“, каза министър Павлова.

Още през януари премиерът Бойко Борисов обеща на шуменските археолози да им бъдат предоставени необходимите средства за проучванията. Той обаче поиска от тях да работят бързо, за да не се прекратява строителството на отсечката.

Строежът на 8-километровата отсечка от "Хемус" край Шумен се забави, защото през есента на миналата година археолозите се натъкнаха на селища от няколко епохи – тракийско, праисторическо и римско от II-IV век.

Строителството на отсечката беше планирано да приключи на 30 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още