IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разрази се скандал с раздадени бонуси на шефове в здравната каса

Политици от Синята коалиция оповестиха, че шефката на НЗОК е взела 30 хиляди лева бонус през 2011 г.

17:39 | 15.02.12 г. 2
Разрази се скандал с раздадени бонуси на шефове в здравната каса

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Нели Нешева и подуправителят Марияна Василева са си раздали бонуси за над 50 хиляди лева за миналата година, съобщиха депутати от Синята коалиция, цитирани от БТА.

Според информацията на сините съгласно методика за разпределение на средствата в касата Нешева е разпоредила за себе си и за подуправителя 1,5% от средствата, разпределяни като допълнително възнаграждение, което се изчислява на бонус от над 30 000 лв. за 2011 г.

Методиката е свързана със Закона за здравното осигуряване, според който до 25 на сто от събраните глоби, санкции и други възстановени средства могат да се разходват за стимулиране на служителите на касата.

Общо служителите на НЗОК са се облагодетелствали с над 2 милиона лева за миналата година по това перо, заяви Димо Гяуров. По груби сметки на сините Нешева е взела около 30 хил. лева, а Василева - 22 хил. лева.

„Неморално е във време на икономическа криза и когато премиерът и кабинетът отправят апели за икономии, шефовете на ведомствата да си раздават под масата такива средства. Става дума за над 30 000 лв., получени само по един от критериите за събрани глоби. Тук не става въпрос за сумите, които се разпределят на база незаетия щат. В това ведомство става дума за още 2 500 000 лева”, обясни Гяуров.

По-късно в съобщение до медиите НЗОК опроверга информацията на Синята коалиция. От здравната институция съобщиха, че д-р Нели Нешева не е получила 30 хил. лева бонус, а дори с поемането на ръководния пост през 2010 година е поискала премахването на допълнителните възнаграждения.

От НЗОК информираха, че са изплатени възнаграждения на всички 2 700 служители, каквато възможност дава Законът за здравното осигуряване и Кодексът на труда. Средномесечно на един служител с включени суми за 2010 г. са изплатени по 126 лева, твърдят от касата.

От изпратената справка се вижда, че от глоби и санкции ръководството на НЗОК и директорите на районните каси са получили като бонуси 91 858 лева, без да се уточнява кой какъв бонус е получил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ganyo
преди 12 години
Дали е читава жената,като за лекарите работещи със НЗОК нищо не се е променило.Отношението на НЗОК продължава да унизително-проверки и глоби за дребни пропуски в документацията,защото от глобите си раздават бонуси.Касата се изживява като работодател и началник на лекарското съсловие,при положение,че трябва да е обикновен сервитьор сновящ между пациента и лекаря.Питайте,който и да е лекар във Франция или Германия и ще ви каже,че касата им е прислужник,а не началник.Нашата каса бъка от нископлатени некадърници,които си избиват комплексите,като тормозят населението и лекарското съсловие.Вместо касата да оповести,че с малкото пари с които разполага не може да осигури достатъчно грижи за пациентите и достойно заплащане на лекарите,тя прехвърля вината на лекарите и болниците,че не успяват с мизерни разходи за изследвания и лекарства да лекуват перфектно.Учудвам се,че лекарският съюз подкрепя бившата,при положение,че членовете му продължават да се изнасят на запад(и заради ***).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Jay Gould
преди 12 години
Всички данъци, такси и пари за монополи които се качиха последните години върху средното българско семейство, имат само една цел - Българинът да става колкото се може по беден и задължен, а парите му да идат в джоба на чиновниците, които да изкупят на безценица имуществото на населението затънало в задължения, към държава, монополи и банки! За това населението се облага все повече данъци, а на чиновниците качват заплатите и бонусите всяка година!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още