IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините получават 110 млн. евро от фонд „Козлодуй“ за „зелени проекти“

За газификация на домакинствата са заделени 10 млн. евро, които ще бъдат одобрени след юни 2012 г.

15:49 | 15.02.12 г. 2
<p>
	За разлика от частните сгради държавните и общински учреждения не напредват с топлоизолационните проекти &nbsp; &nbsp; Снимка: БТА</p>

За разлика от частните сгради държавните и общински учреждения не напредват с топлоизолационните проекти     Снимка: БТА

От днес до 31 март държавни и общински институции, компании и общини могат да представят за одобрение в Международния фонд „Козлодуй“ приоритетните си проекти в областта на енергийната ефективност. Ресурсът за мерките от „неядрения прозорец“ е в размер на 110 млн. евро и ще се използва в шест направления, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

За повишаването на енергийната ефективност на общинските сгради в седем от големите градове на страната София, Бургас, Варна, Плевен, Стара Загора, Пловдив и Русе са заделени 7,5 млн. евро, като за всеки проект субсидията ще покрива половината от неговата стойност.

Бюджетът на подобни проекти в малките общини е 12,5 млн. евро, като там субсидията изцяло ще покрие стойността на направените разходи. Допълнително са разпределени 15 млн. евро за „зелени проекти“ в държавните учреждения, като грантът за всеки проект отново покрива напълно инвестицията. При тези проекти максимално за една сграда ще се отпускат по 1 млн. евро, а за едно министерство лимитът ще бъде 4 млн. евро.

Най-голям ресурс от 61,5 млн. евро е заделен за проекти с висок приоритет в държавните компании като НЕК, „Електроенергийният системен оператор“ (ЕСО), “Мини Марица Изток“, „Топлофикация – София“ и „Булгартрансгаз“.

Субсидиите ще покриват половината от стойността на проектите, като инвестициите ще се използват за рехабилитация на ВЕЦ-е, за усъвършенстване на електроенергийните системи, за подмяна на съоръжения за въгледобив и др., поясни зам.-министърът на икономиката Делян Добрев.

Проектите за въвеждане на енергийно общинско улично осветление ще разполагат с бюджет от 10 млн. евро, като всяка община ще може да предлага само един проект с таван на инвестицията от 4 млн. евро.

Още 3 млн. евро се заделят за проекти, които допринасят за ефективността при разпределението и преноса на топлинна енергия.

Извън бюджета от 110 млн. евро фонд „Козлодуй“ разполага с още 10 млн. евро, които след одобрението на донорите, очаквано през юни т.г., ще се предостави за проекти за газификацията на домакинствата в страната, поясни още министър Трайков.

„България изостава критично по газификацията на домакинствата, като статистиката в момента сочи, че едва 2% от сградите се отопляват на синьо гориво. Стратегията на страната предвижда този дял да достигне 30%“, припомни Трайков.

По тази мярка фондът ще отпуска по 3 хил. лв. на домакинство, като разходите ще бъдат доказвани с фактурите за ползваното гориво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
hariton
преди 12 години
Разбира се, най-важното е сбутано най-накрая:"По тази мярка фондът ще отпуска по 3 хил. лв. на домакинство, като разходите ще бъдат доказвани с фактурите за ползваното гориво."Извинете, каква енергийна ефективност е горенето на газ? И да не би газът да е някаква стратегическа местна суровина, че да се насърчава потреблението му? Че то дори кредитите за енергийна ефективност възстановяваха 20% от разхода, и то след като си подписал за 14% лихва с някоя банка. Много намирисва тази работа, много!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
stoiloff
преди 12 години
Пари на вятъра! Айде да проследим на колко лота ще се раздели поръчката , като е из цяла България и кой ще я спечели! А колко добре би било да се закупят с тези пари малки генераторчета за всяко семейство в малки населени места!Газификацията освен опасна е и непредвидима, газа както го има тъй и го няма! така че замизлете се! А вятъра ще остане и след като свърши газа в тръбите! Мислете с переспектива!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още