IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изоставаме в борбата с незаконната сеч и нерегламентираната търговия с дървесина

Германия, Холандия и Великобритания регулират най-добре в ЕС производството и търговията с дървесина

15:37 | 15.02.12 г.
Изоставаме в борбата с незаконната сеч и нерегламентираната търговия с дървесина

България изостава в борбата с незаконната сеч и нерегламентираната търговия с дървесина в Европейския съюз. Това показват резултатите от специалния доклад „Европейски барометър за незаконната сеч”, изготвен от международната природозащитна организация WWF.

Страната ни е получила оценка 4 точки от максимален брой 18, докато при първото ни участие в европейския барометър сме постигнали резултат от 8 точки.

След нас тази година остават Малта с 3 т., Италия, Словакия и Естония с по 2 т., Испания и Гърция с по 1 т. и накрая Финландия с 0 т.

Страната ни е получила 2 т. за това, че правителството е приело да прилага регламента за законодателството в областта на горите, управлението и търговията (т.нар. FLEGT).

От екоорганизацията са ни дали по 1 т. за осигуряване на прилагането на Плана за действие на ЕС за прилагане на FLEGT и Европейската регулация за дървения материал, както и за налагането на санкции за нарушения при прилагането на  FLEGT.

Отличниците в тазгодишното изследване са Германия, Холандия и Великобритания. И трите страни са получили оценка по 12 точки. Установено е, че те се справят най-добре по отношение на регулацията на производството и търговията с дървесина.

Обобщените резултати за периода 2004 – 2012 г. показват че Белгия, Франция и Словения като цяло бележат най-голям напредък в борабта с незаконната сеч и нерегламентираната търговия с дървесина.

Основният извод от доклада е, че повечето европейски страни все още не правят достатъчно, за да спрат незаконната и несъобразената с екологичните норми сеч и да регулират търговията с дървесина.
Към момента само четири държави от ЕС са готови да приемат лицензиран дървен материал по регламента FLEGT.

Само седем от всички включени в изследването страни напредват с въвеждането на правила, според които държавните институции трябва да купуват само придобити по устойчив начин дървен материал и изделия от дървесина. Единадесет държави, сред които и България, не провеждат държавна политика по този въпрос, въпреки че в търговските им мрежи се разпространява незаконно придобит дървен материал, сочат резултатите от проучването.

Една от идеите на организацията за борба с нерегламентираната сеч и незаконната търговия с дървесина е да бъде въведена системата на „зелените” обществени поръчки, която да управлява търсенето на произведен по устойчив начин дървен материал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още