IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промените в Закона за лечебните заведения минаха на първо четене

Предложенията бяха приети от парламента, но със сериозни критики на опозиция и на управляващи

14:39 | 15.02.12 г.
Промените в Закона за лечебните заведения минаха на първо четене

Законопроектът за промени в Закона за лечебните заведения беше приет на първо четене от Народното събрание, но със сериозни критики както от опозицията, така и от управляващите.

В подкрепа на проекта гласуваха 81 депутати, 31 бяха против, 7 се въздържаха. Заради критиките към него обаче срокът за разглеждането му между първо и второ четене се удължава на 28 дни. За това време текстовете се очаква да претърпят големи промени.

Един от най-спорните промени в законопроекта е въвеждането на задължителна национална здравна карта, или възможността административно да се определя броят лечебни заведения, с които НЗОК ще сключва договори.

По време на дискусията в залата опозицията здравният министър д-р Стефан Константинов заяви, че със законопроекта ще се въведат ред и правила в болничното здравеопазване. 

Според приетите на първо четене текстове в националната здравна карта ще се определя максималният брой лечебни заведения за болнична помощ по видове, с които НЗОК може да сключи договор за всяка област.

Създава се възможност за оказване на първична извънболнична медицинска помощ от лечебните заведения за специализирана извънболнична помощ.

Предлага се закриване на центровете за кожно-венерически заболявания, като те могат да се пререгистрират и да продължат да работят като диагностично-консултативни центрове, медицински центрове или като специализирани болници за осъществяване само на дейности на дневен стационар. 

За първи път на законово ниво се регламентира "дневен стационар" като дейност, която може да бъде осъществявана в различни видове лечебни заведения. Става дума за онези дейности по прием, диагностика, лечение и наблюдение на пациенти, които не изискват пренощуване в лечебното заведение.

Промените не са подкрепени от здравната комисия. Председателят й Десислава Атанасова /ГЕРБ/ има опасения, че смесването на специализираната и извънболничната помощ, може да доведе до проблеми. Тя обаче одобри идеята в многопрофилните болници да се открива дневен стационар. 

Ваньо Шарков от Синята коалиция също вижда проблем както в смесването на първичната извънболнична медицинска помощ и специализираната извънболнична, така и в самата здравна карта.

Мая Манолова от левицата предупреди, че в следващия си доклад ЕК ще ни критикува и за създаване на законодателство, което предпоставя корупционни практики, тъй като няма критерии с кои болници касата ще сключва договори. Според нея законът е атакуем пред Конституционния съд. 

Хасан Адемов от ДПС видя в законопроекта опит за централизация на управлението на здравеопазването и смята, че този модел не е добър. Според него броят на лечебните заведения трябва да се определя от търсенето и предлагането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още