IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти аргументираха идеята държавата да финансира частните училища

Държавният бюджет ще осигурява средства на частните учебни заведения, ако бъдат приети промени в закона за образованието

10:43 | 15.02.12 г. 5
Експерти аргументираха идеята държавата да финансира частните училища

Между 10 и 12 милиона лева ще се отделят годишно от държавния бюджет за частните учебни заведения в България, ако предложението, заложено в проекта на Закона за предучилищното и училищното образование, бъде прието.

Това обяви вчера заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова при представянето на обновения закон. Тя съобщи, че от учебната 2013/2014 година се предвижда държавата да осигурява средства за единния разходен стандарт за издръжка на учениците и в частните училища, съобщи Dnes.bg.

Чрез тези средства частните училища ще финансират само дейностите за учебния план, а допълнителните разходи ще продължават да се плащат от родителите на учениците в тези училища. По изчисления на експертите в образователното министерство средният стандарт за издръжка на учениците в общинските и в държавните училища сега е около 1 200 лева годишно. 
 
Частните училища в България в момента са 165, а детските градини, с разрешение от министъра на образованието, са около 45.  Броят на учениците в частните училища, които сега са в задължителна училищна възраст, е около 8 000. Около 2 000 са децата в частните детски градини в страната. 

На тази база експертите са изчислили, че сумата от бюджета, която ще е необходима за единния разходен стандарт за учениците от частните училища, е до 12 милиона лева. 

Сега таксите за началните и за основните частни училища, са от 3 500 до 4 000 евро годишно, тъй като те са на целодневен режим и имат разходи за хранене и за транспорт, съобщи Милка Славчева, председател на Българската асоциация на частните училища /БАЧУ/. Тя отбеляза, че в частните гимназии се учи на една смяна и годишните такси там са от 2 200 до 2 500 евро годишно.
 
Според Милка Славчева тези пари ще подлежат на стриктен контрол, като на три месеца ще се правят касови отчети, които ще се предават в общините. Славчева прогнозира, че след две-три години, като премине кризата, ще може малко "по-широко да се отворят вратите" на частните училища и на детските градини.

Същата позиция защити и Асен Александров директор на 51-во СОУ и съветник за средното образование на министъра на образованието. Според него, ако частните учебни заведения искат да се развиват, трябва да се отворят за средната класа. Експертът се надява частните училища да са заинтересовани да намалят таксите си в бъдеще и заяви че подкрепя предложението за финансирането на частните училища, като отбеляза, че това е европейска практика.

Пред Нова телевизия министърът на образованието проф. Сергей Игнатов аргументира предложението за финансиарне на частното образование, като заяви, че частните училища няма да получават пари от държавата, но българските деца, независимо къде учат, ще получават пари за своето образование.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Vlado67
преди 12 години
бедните са и си остават невежи, само по будните отиват нагоре .... след това образование, колеж и институт - таткото и майката са се изтупали с 200 к паунда, но дететто ако е кадърно ще ги върне за 3-5 години като работи ... Та айййде със здраве ... кой разбрал, разбрал, който не ... по добре не си чешете пръстите с клавиатурата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Vlado67
преди 12 години
- другата година детето ми е прието на училище (виж по горе) - тук се започва училище от 4- 5 годишни, след като му се прави изпит - е елементарен разбира се, но моя син за три месеца в градината, успя бая да се разлая на английски - тук приема е за всички нетериториален - като годишната сума е вече 8600 паунда и се разпредела за плащане на трисеместер. Помощи вече не се полагат, може ако не ти стигат да искаш помощ от държавата, с което много българи, поляци и тн. и тн. спекулират, както и най вече самите англичани, тук има вече такава професия и то наследствена живот на помощи и държавно жилище - абе социализъм не капитализъм - след всяка година има изпити, ако не се издържат ... сорри за това мяасто листата е дълга ... - след 1-ва и 2-ра година, сумата отива на 12 500 => не всеки може да влезе в това училище , силна ценова бариера, държавата косвено подпомага по будните родители и деца, но не и пряко .... идеята е да няма много вожд и малко индианец, а и също така бедните са и си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Vlado67
преди 12 години
2. та как е положението от моя личн опит - детето ми ходи в най- реномираната градина, към училище което е до 16 години и около 1000 ученика - прогимназиално (ако не бъркам) в град с около 200хил. жители, на 300 години е и приича на Хари Потър' скуул - принципа на хубавата градина или училище - обичайно се намира в хубавата и спокойната част и квартал на града, където оценките на някой къщи надхвърлат 3 млн. паунда, както и попълването на листата за прием е по териториален принцип - градината е обичайно частна - годишно ни струва около 4 600 паунда като - от общината ни дофинансира с около 1700 паунда а ние с 3000, също така ако поискаш - общината е задължена да ти намери и предоставя учител говорещ езика на детето - ние имаме български учител - един преди обед в седмицата, за навлизане и преход на детето с английския, да българка детски педагог , имаме късмет тук, също тя посещава и други българчета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Vlado67
преди 12 години
Здравейте Малко вносен опит от острова ... 1. та защо да покрива обучението в частни градини и училища - частично с публични средства: - защото тези деца са част от децата и бъдещото на Б-я - защото бащите и майките на тези деца са данъкоплатци - защото ще се намалят разходите на семействата от средната класа, коята сега отива към lower - защото ще се увеличи конкуренцията и качеството м/у частните градини и училища, колкото до държавните се съмнявам, там където са оправни и разсъдливи, ще има приемливо - защото трябва да има равнопоставеност м/у частно и държавно/обществено - по евтино е ... за разлика от значителните капиталови разходи по подръжката и експл... на тези сгради, камо ли за ново строителство => в бъдеще, тези сгради, които са непотребни, вероятно ще сменят собственоста сии 2. та как е положението от моя личн опит - детето ми ходи в най- реномираната градина, към училище което е до 16 години и около 1000 ученика - прогимназиално (ако не бъркам) в град с около 20
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
BigBear
преди 12 години
Парите от данъци трябва да следват ученика/детето без значение дали е частно училището или държавно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още