IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на първо място в Европа по очаквания за бизнес климата през 2012 г.

Класацията се базира на анкети сред членовете на Eurochambers, свързани с очакванията им за развитието на техния бизнес през тази година

17:43 | 14.02.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
България е на първо място в Европа по очаквания за бизнес климата през 2012 г.

България заема първо място в Европа по показателя „очаквания за състоянието на бизнес климата през 2012 г." Това показва изследване на Европейската асоциация на търговско-промишлените палати (Eurochambers), съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Изследването се базира на анкети сред членове на асоциацията, свръзани с очакванията им за развитието на техния бизнес през тази година.

Позитивни нагласи за развитието на бизнеса в България през 2012 г. са изразили 48,2 на сто от представителите от индустриалния сектор и 46,9% за сектора на услугите.

На второ място по очаквания за бизнес климата е Швеция, следвана от Турция, Румъния, Белгия, Малта и Великобритания.

Държавите с най-негативни очаквания за бизнес климат, според изследването, са Гърция, Дания, Австрия, Испания и Португалия.

По три от показателите от изследването страната ни заема трето място в Европа. Това са "очаквания за общия оборот", като пред нас са Полша и Турция, а след нас - Белгия, Естония и Швеция. Най-слабо представили се по този показател са Гърция, Унгария, Кипър, Испания и Чехия.

На трето място сме по "очаквания за вътрешни продажби", нареждайки се след Турция и Полша. След България са Белгия, Румъния и Швеция. Най-слабо представящите се страни по този показател са Гърция, Португалия, Испания, Чехия и Великобритания.

България е на трето място и по показателя „очаквания за инвестиции“. Лидер в тази класация отново е Турция, следвана от Полша. След нашата страна остават Румъния, Естония, Малта и Белгия. Най-зле представящи се държави по този показател са Гърция, Испания, Португалия, Чехия и Хърватска, сочи изследването на Еurochambers.

По показателя "очаквания за експорт" страната ни се нарежда на второ място след Португалия. След нашата страна са Турция, Гърция, Естония, Полша и Дания. В дъното на тази класация са Унгария, Чехия, Великобритания, Кипър и Хърватска.

Относно "очаквания за състоянието на заетостта" за тази година България заема четвърто място след Турция, Белгия и Естония. След нашата страна са Полша, Малта и Франция, а в най-лоша ситуация са Гърция, Испания, Кипър, Португалия, Чехия и Италия.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
kilievplbg
преди 12 години
Верно си досадник. Коментирай по същество, въпреки че в интерес на истината на тази новина няма какво да се коментира. Някой очаквал нещо си, ама защо го очаква?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Internet
преди 12 години
Впрочем къде са чуждите инвестиции, би трябвало да текат като порой именно към България, а?А никакви ги няма от 2009 г. насам!!!Как ще обясним това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Internet
преди 12 години
До долния - кажи бе старши, ти дежурният милиционер по сайтове ли си, а ?50 лв надник от ГЕРБ не се отработват лесно, нали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
dosadnik
преди 12 години
Айде червени, дежурни по форумите другари => време е да си изядете опинците от яд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още