Повече от половината произведено в страната вино през 2011 г. е било изнесено. Това съъобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов при посещението си във винарска изба край Карабунар, където беше отбелязан традиционният празник Трифон Зарезан, предаде БТА.
През миналата година винарните са произвели 108 млн. литра, което е със 6 млн. литра повече от 2010 г. По предварителни данни износът достига 58 млн. л, което спрямо предходната година е с около 500 хил. литра повече, сочи статистиката. Традиционно най-добрите пазари за българското вино остават Русия, Румъния и Полша.
Винопроизводителите определят годината като добра, на фона на общата криза и продължаващата голяма конкуренция в бранша.
Основните опасения на този етап са свързани с осигуряването на добра суровина, която заради огромния размер застаряващи лозя намалява. Докато през 2009 г. са преработени 182 хил. тона грозде, то през 2010 и 2011 г. количествата са били съответно 148 хил. и 161 хил. тона, съобщиха от агенцията по лозата и виното.
През 2011 г. общият размер на лозята в страната надхвърлят 75 700 хектара, като от тях новозасадените са едва 13 600 ха. Въпреки направените инвестиции в редица региони все още обновяването на насажденията върви с бавни темпове.
В края на миналата година от агроминистерството обявиха, че заедно с Министерството на икономиката работят по концепция за популяризирането на българското вино, която да се съчетае с рекламата на българския туризъм. Поради липса на финансиране проектът още е на работен етап, поясниха експерти.