IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 14 февруари

07:40 | 14.02.12 г.
Преглед на печата за 14 февруари

Закон затваря 70% от площадките за скрап

„Капитал Daily“

Седемдесет процента, или около 1400 от площадките за събиране на отпадъци от черни и цветни метали, стари автомобили и черна и бяла техника на територията на България, трябва да затворят от 15 февруари, ако се спазва сега действащият Закон за управление на отпадъците, съобщиха от организациите на търговците с черни и цветни метали.

Така ще бъдат загубени инвестиции за милиарди левове, а над 10 хиляди души ще загубят доходите си. Фирмите от сектора планират да сезират за насилственото си затваряне  Европейския съд по правата на човека в Страсбург за нарушаване на правото на собственост и ще искат финансово обезщетение от държавата.

Причината е, че според поправки в закона от миналия април места за събиране на скрап може да има само в общини с одобрени общи устройствени планове или на жп гари, а площадките трябва да се намират само в зони с промишлено и складово предназначение.

Тъй като 177 общини в България нямат общи устройствени планове, а само 87 имат такива, а всичко това не е отговорност на фирмите, Министерството на околната среда и водите "дописа" закона, като разреши документи да подават фирмите, които работят в общини с подробни планове или пък със стари градоустройствени планове.

Част от общините обаче отказаха да издадат скици на съответните места. В случаите, в които фирмите са се сдобили със скици и са представили документи в Министерството на икономиката и енергетиката и туризма, което ги лицензира, не е ясно дали ще се спазва законът за управление на отпадъците или заповедта на екоминистерството.

15 февруари е крайният срок, в който всички действащи фирми трябва да представят в икономическото министерство документи и скици, че отговарят на закона и площадките им се намират на подходящото място. Други пък подават документи за заличаване. Досега такива има само за 215 площадки, казват от сектора.

Януарските сметки за ток и парно надминаха и най-мрачните очаквания

в.“Сега“

Януарските сметки за ток и парно надминаха и най-смелите очаквания. Въпреки прогнозата на столичната топлофикация, че те ще са само с около 10% по-високи спрямо миналия януари и 17% спрямо декември, в повечето случаи става въпрос за разлика от 50-60%.

Още по-голям скок се очаква за февруари. Хората, топлили се на ток, също трябва да се подготвят за изненади. През последните дни стана ясно, че потреблението на електроенергия главно в домакинствата е скочило с 15% и е счупило всякакви рекорди. Абонати на ЧЕЗ в София се оплакаха, че последните им сметки са между 40 и 60% по-високи от същото време предишната година.

В редакцията на "Сега" заваляха оплаквания от софиянци, неприятно изненадани от сметките си за парно. Двустаен панелен апартамент в квартал "Красна поляна" с направена топлоизолация например трябва да плати за януари 255 лв. при 155 лв. година по-рано. Едностаен в "Западен парк" дължи 180 лв. сега при 104 лв. за януари 2011 г.

Задава се хаос с реформата в управлението на язовирите

в. „Сега“

Обещаната реформа в управлението на язовирите ще се забави и може да предизвика още по-голям хаос. И НЕК, и "Напоителни системи" имат сериозни проблеми с вече стопанисваните от тях водни съоръжения, а тепърва ще трябва да поемат много нови обекти.

Както "Сега" писа, под шапката на НЕК към предприятие "Язовири и каскади" трябва да преминат всичките 53 големи комплексни язовира у нас, които подават вода за питейни и енергийни нужди. В момента НЕК управлява само 17 от тях, а от последния публикуван финансов отчет на дружеството става ясно, че това се случва в нарушение на правилата.

Според одита на дружеството за 2010 г. тези съоръжения са вписани в капитала му в разрез със закона за държавната собственост и закона за водите и трябва да бъдат изведени от него. Законът забранява публичните обекти да се апортират в дружества, било то 100% собственост на държавата. 18 от големите язовири са към "Напоителни системи", 7 към ВиК, а има и такива към фирми като "ЛУКойл", "Софийска вода" и "Кремиковци".

Дори въпросът със собствеността, който се оказа централен за трагедията в Бисер, да бъде решен, не е ясно дали прехвърлянето на всички значими язовири към НЕК няма да породи повече хаос, отколкото обратното. Министърът на икономиката Трайчо Трайков вече се оплака, че в "Язовири и каскади" работят 120 души. Сега те ще трябва да поемат стопанисването на 36 допълнителни съоръжения и контролът върху абсолютно всички около 3000 язовира у нас.

Българинът вече не вярва, че икономиката ще удържи на кризата

в. „Сега“

Икономическият песимизъм завладява все по-трайно българите. Очакванията на потребителите за развитието на бизнес средата са на най-ниското си ниво от май 2009 г. насам.

Това показва анкета на нюрнбергския институт за пазарни проучвания GfK, проведена през последното тримесечие на 2011 г. в 12 европейски държави. Според анализаторите хората у нас не вярват, че страната ще удържи на кризата в Европа, и смятат, че икономическият растеж ще се забавя още през следващите месеци.

Според експертите на организацията стачките на железничарите и зърнопроизводителите са причинили по-големи загуби от очакваното. Населението е изключително неспокойно за финансово положение в България. Икономическият растеж е движен предимно от износ към ЕС, който пострада значително при последното разрастване на дълговата криза.


Разпродават на търг имоти на Мишо Бирата

в. „Стандарт“

Около 69 имота, собственост на наследниците на покойния Михаил Михов, чрез фирмата "Хотел Мениджмънт" ще бъдат продадени на търг заради дългове към банка, съобщи БТА.

Сред тях са бившата резиденция на Тодор Живков в лесопарка "Липник", хотел "Дунав" в Русе, както и търговският комплекс, прилежащ към него. Това е потвърдил и частният съдебен изпълнител Иван Хаджииванов.

Търговете ще се състоят от 15 февруари до 15 март. Общата сума, на която са оценени всички имоти, е около 10 млн. лв. За тази сума голяма заслуга има хотел "Дунав", чиято стартова цена е 6,1 млн. лв. Бившата резиденция на Тодор Живков е обявена за продан с първоначална цена 688,6 хил. лв., но само за сградите, тъй като земята е държавна.


ГЕРБ ще спира кражбата на парно

в. „Стандарт“

Задава се край на междусъседските войни заради високи сметки за парно. Зам.-шефът на депутатите на ГЕРБ Валентин Николов ще предложи поправки в Закона за енергетиката, които да спрат кражбите на топло от некоректни комшии.

Идеята му е фирмите за топлинно счетоводство да бъдат задължени да си купят апаратура за инфрачервено заснемане, с която се проверява дали във входа някой краде топло. Както и всички нови топломери да са с дистанционно отчитане. Не са редки случаите, в които собственици на жилища декларират, че са си свалили радиаторите, но през зимата тайно ги закачват, а за потребеното от тях парно плащат коректните абонати, обясни пред "Стандарт" Николов.

Затова той ще предложи двата текста на обсъждане първо в работна група в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Тази седмица в парламента влизат на първо четене поправки в Закона за енергетиката. Текстовете срещу кражбата на топло може да влязат между първо и второ четене, каза Николов.

Депутатите май си размразяват парите

в. „Стандарт“

Депутатите от ГЕРБ ще обсъдят днес дали и тази година да замразят заплатите в парламента. Засега са раздвоени, показа блицанкета на "Стандарт" сред част от началниците им.

В петък НСИ обяви средните възнаграждения за последното тримесечие на 2011-а. През декември заплатата в обществения сектор, която се умножава по 3, за да се получи депутатската, е била 852 лв. Това означава, че ако избраниците си ги размразят, основната ще стане 2556 лв. Ще се получи увеличение с близо 400 лв., понеже депутатите замразиха доходите си към декември 2009 г. заради кризата.

Ветеринари ще съдят шефа на храните

в. „Стандарт“

Ветеринарни лекари заявиха, че ще съдят шефа на Агенцията по храните д-р Йордан Войнов за клевета. Нарече ни хора без морал, защото казахме, че доставките на ваксини не идват навреме, обясни председателят на Българския ветеринарен съюз д-р Йордан Бойчев.

Юристите ни проучват въпроса и скоро ще подадем иск към д-р Войнов, който отдавна обижда съсловието, допълни той. Ветеринарите поискаха земеделският министър Мирослав Найденов да наложи най-строгото административно наказание за шефа на Агенцията по храните.

Новият Закон за ветеринарната дейност е биологична бомба със закъснител, смятат от БВС. Причината е, че в документа е предвидено разходите за унищожаване на животински трупове да са за сметка на общините и частните стопани.

48 на сто от българите не могат да обслужват кредитите си

в. „Новинар“

48 на сто от хората, теглили заем, не могат да обслужват кредитите си. Това показват данни за януари на фирмите, събиращи дългове, съобщи професор Духомир Минев от Европейската анти-бедност мрежа.

По негови думи едва 5 на сто от българите имат влогове в банка.Той коментира,че страната ни ще се изправи пред огромни проблеми.

Според него привидното благополучие обхваща едва около 1 процент от населението. "Икономиката бавно изстива като умиращ човек.

Експресни автобуси и тролеи тръгват в София

в. „Новинар“

Експресни автобуси и тролеи тръгват по улиците на София. Центърът за градска мобилност пуска схема за маршрути с висока скорост и без прекачвания. Целта е да се ускори пътуването с автобусния и тролейбусния транспорт, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

Експресните линии ще бъдат дълги и ще спират само на няколко ключови спирки. Те ще се движат между големите жилищни и бизнес комплекси. За да отвори място за експресните превозни средства, „Московска” 33 ще освободи дясната лента на основните пътни артерии.

Така „синята зона” ще се обособи, където е възможно, между дърветата и в пространството на тротоарите. Тази идея бе лансирана преди време от зам.-кмета по транспорта Любомир Христов, който обясни, че такова решение например е възможно по бул. „Евлоги Георгиев”.

Подновяваме износа на ток до няколко дни

в. „Новинар“

България ще поднови износа на ток, ако въпреки студената зима добивът на въглища се запази. Това посочи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, цитиран от БГНЕС.

По думите му ситуацията в "Мини Марица Изток" се нормализира, но положението остава сложно.

Трайков допълни, че от неделя подаването на въглища към четирите централи в комплекса Марица Изток е възстановено на 100 процента. Добиваните количества дори са по-високи от нормалното – 122 000 тона въглища дневно. Въпреки това Трайков обясни, че ситуацията в мините няма да се опрости и се очаква дори да стане по-сложна заради предстоящото застудяване и нови обилни валежи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още