IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията с дървесина на борсата започва със скандал

Дървопреработватели насрочват на 15 февруари протести пред агроминистерството заради съмнения за договорени сделки

13:58 | 13.02.12 г. 3
<p>
	Бизнесът настоява държавата да не изземва дейността в горите от частния сектор &nbsp; &nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Бизнесът настоява държавата да не изземва дейността в горите от частния сектор      Снимка: БТА

Представители на дървопреработващата и мебелна промишленост заплашват с протести заради съмнения за нагласени сделки с технологична дървесина, които ще извършват от 15 февруари през „Софийската стокова борса“. За това алармира председателят на Браншовата камара на дървопреработващата и мебелна промишленост инж. Калин Симеонов.

Поводът за недоволството са сигнали от страна на преработватели, които са получили отказ от брокери да участват в покупката на обла дървесина при първата борсова сесия, насрочена за 15 февруари (сряда). Затова и представители от браншовите съюзи насрочват протести, които ще се проведат в същия ден пред министерството на земеделието.

В средата на миналия месец хората от сектора се обявиха срещу нормативните промени, свързани с възлагането на дейностите в горите, с които държавата задължава горските предприятия да продават 42% от технологичната дървесина през стоковите борси.

„Въпреки формалното обяснение от страна на администрацията, че борсовата търговия гарантира прозрачност, с отказите от страна на брокерите се сбъдват нашите опасения за съмнителни договорки при разпределянето на технологичната дървесина. Изненадани сме, че въпреки нашето недоволство борсовата търговия все пак беше въведена, след като в цяла Европа тя е доказала своята неефективност и за този вид дървесина не се прилага“, коментира за Investor.bg инж. Калин Симеонов.

„Научихме за създалото се напрежение по повод предстоящата сесия, но трябва да ви уверя, че не съществува брокер, който би отказал на клиент, особено под предлог, че има и други клиенти“, обясни за Investor.bg изпълнителният директор на „Софийска стокова борса“ Васил Симов.

Симов допусна само една възможност за подобен отказ, в случай че брокерът продава дървесината от името на шестте държавни горски предприятия. Тези брокери не могат да играят едновременно за продавача и купувача на дървесината, тъй като е невъзможно да постигне висока цена за една от двете страни, поясни още Симов.

Ние не протестираме срещу борсовата търговия въобще, а срещу предлагането на 42% от облата дървесина, която е основна суровина за строителния и преработвателен сектор. Когато на борсовата сесия се предлагат големи партиди, които отиват в единици от бранша, тогава останалите трябва да търсят суровината от посредници, което със сигурност ще оскъпи производството, поясниха хора от бранша.

При годишен добив на 1,5 -2 млн. куб. м обла дървесина в страната, от който 600-700 хил. кубика минават през борсата, това би довело до монополизация, тъй като предлаганите големи партиди ще отидат в ограничен брой фирми, играли на борсата, смятат предприемачите. Затова те настояват да се върне старата система, при която държавните предприятия продават дървесината на открити търгове.

Хората от бранша ще протестират в сряда не само срещу борсовата търговия, с която се монополизира пазара, но и срещу последните промени в закона за горите, с които държавата постепенно изземва дърводобива от частния сектор и обрича дървопреработвателите на фалити  коментира и председателят на Асоциацията на горските фирми в България инж. Иван Пенков.

„Този път протестите на бранша не са организирани от нас като браншови организации, а от самите компании, които са отчаяни от поведението на управляващите и нежеланието им да се съобразят с критичното състояние на сектора“, поясни още инж. Пенков.

Той припомни, че заради забавянето на нормативните промени и приемането им едва през януари т.г. голяма част от дърводобивните компании останаха без работа. В резултат много от тях са предприели съкращения, а друга част временно са преустановили работа.

По повод създалата се ситуация ръководството на камарата е помолило за среща министъра на земеделието Мирослав Найденов, който ще приеме представителите на бранша в ранния следобед днес.

Очаквайте подробности по темата!
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
todor6104
преди 12 години
Проблема не е в това, че облата дървесина ще се продава на борсата, а в мъглата около продажбата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
fuck_that
преди 12 години
По цял свят аукциони, но в БГ - борса ! Туй то модерно мислене...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 12 години
Я стига Проблема на тези хора не е продажбата на дървесина чрез борсата където ще получат наи ниски цени на доставка а пазарът за техните мебели Пазарът в момента е силно стеснен и които е по активен по предприемчив и намери пазар за мебелите си няма да има никакъв проблем за доставката на дървесина Повервайте ми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още