IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговци на метални отпадъци ще си търсят правата в съда в Страсбург

От 15 февруари 177 общини остават без площадки за събиране и рециклиране на метални отпадъци заради законови поправки

15:04 | 12.02.12 г. 10
Търговци на метални отпадъци ще си търсят правата в съда в Страсбург

Фирмите-членки на Гражданската инициатива на търговците на отпадъци от черни и цветни метали ще сезират Европейският съд по правата на човека в Страсбург за нарушаване на правото на собственост заради измененията в закона за управлението на отпадъците, съобщиха от инициативата.

Организацията припомня, че от 15 февруари 177 общини ще останат без площадки за събиране и рециклиране на черни и цветни метали заради липсата на общ устройствен план, каквото е изискването на закона.

Разпоредбите предвиждат дейностите с отпадъци от черни и цветни метали да се извършват само на площадки, определени с общи устройствени планове за производствени и складови дейности, на пристанища за обществен транспорт с национално и регионално значение и на обекти на железопътната инфраструктура със стопанско предназначение.

От организацията обаче алармират, че този текст е в противоречие с разпоредбите на закона за устройство на териоторията (ЗУТ). Текстовете на закона допускат в определени случаи подробен устройствен план (ПУП) да изпълнява ролята на общ устройствен план на населеното място.

Само в 87 общини с общ устройствен план фирмите за изкупуване и рециклиране на черни и цветни метали могат да продължат да работят и да откриват нови площадки, посочват от организацията. Металните отпадъци от цялата страна ще се транспортират за преработка до тези общини.

Четири пети от изградените площадки за преработка на отпадъци от черни и цветни метали на територии без общ устройствен план ще бъдат закрити, а направените инвестиции напълно загубени, посочват от организацията.

Фирмите също така очакват решението на Конституционния съд за текстове от закона за управлението на отпадъците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 1
Мислещ
преди 12 години
Глупости, това си е чисто престъпен бизнес. Защо да не пратим и наркотрафикантите да си търсят ощетените права в Страсбург?! Ама не било това начина да спрем опустушителните кражби - а кое? Да викнем Супермен ли ? Защо мислите, че някой може да успее да спре всички смрадливи ***, живеещи на принципа "краднем щото нема работа". А знаете ли вие, Императоре и прочее многознайковци, че залавянето и осъждането, а още повече превъзпитанието на една такава *** - струва много повече от щетите които тя прави? Да се заловят и затворят всичките кредливи *** - вие луди ли сте?! То по затворите няма места за по-сериозните престъпници, даже убийците си чакат ред, да се освободи място в някой затвор, къде ще ги затвориш! Да не говорим за осъждане, с всичките там организации за защита на малцинствата. При тези малки присъди и практиката след признание да се дава под минимума - колко могат да постигнат полицията и съдилищата? Вие живеете на друга планета бе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
sara77
преди 12 години
Така е добро няма да видим,но това не е начинът да бъдат затворени пунктовете за черни и цветни метали,защото тогава тая черна ззараза както се изрази Императора няма да крадът желяззо а ще разбиват къщи и ще вземат на хората зимнината.Какво сега трябва да си заключвам хладилника и мазето ли?А замисляли ли сте колко българи ще останат без работа с замеделие и ззеленчуци ще могат ли да си плащат тока или да си обличат децата.Най много война да стане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
Императорът
преди 12 години
Иначе и аз съм твърдо против да се съсипва един не само печеливш, но и изключително полезен бизнес, само защото така наречените "полиция" и "съд" не могат да се спрявят с хъхряшкият бандитизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 12 години
Драги Симов - писна ми пожизнените помощи и кражбите да бъдат "единственото препитание" на хъхрещите ***. Нанасят щети за милиарди с "култирните си особености". Ако зависеше от мене посегателствата срещу основната електропреносна мрежа и ЖП-инфраструктурата, щеше да се третира като тероризъм и да се наказва със смърт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 6
msimov
преди 12 години
Борисов съсипа държавата. Само това сега ни липсва. Ако Борисов не беше съсипал държавата щях да го подкрепя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
msimov
преди 12 години
Аз ви казвам, че цялата тази история до нищо хубаво няма да доведе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
seabank
преди 12 години
Ако някой иска да си купи парцел за скраб в Бургас давам линк към офертата http://seabank.eu/index.php?option=com_k2&view=item&id=23:%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%81-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%86%D0%B5%D0%BB-%D1%83%D0%BF%D0%B8-%D1%80%D0%B5%D0%B3%D1%83%D0%BB%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%88%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%86%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%81-%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8-%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D1%8F-%D1%80%D0%B5%D0%B3%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD-%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82&Itemid=87
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
trendline
преди 12 години
Айде стига сте ревали за ***. Над 90 % от желязото в пунктовете е крадено. Желязото , което е над земята свършва. Това , което е под земята (намират го с металотърсач) и то е на привършване. Следват поголовни кражби - капаци от улиците, огради от общинско имущество и на хората, коли без аларма и чип-ключ (над 20 г.). Да се занимават със земеделие- производство на зеленчуци, отглеждане на животни. Ако трябва държавата ще се ангажира с изкупуване на продукцията, но категорично съм против да се насърчава кражбата на метали защото някой нямало какво да яде и щяло да има бунтове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
Императорът
преди 12 години
Е какво - дай да ги оставим да крадат, да оставят цели населени места без ток и да разфасоват цели фабрики ли? Наричаш кражбата препитание?Да върви да работи черната зараза !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
msimov
преди 12 години
Борисов е един много *** човек. *** като останат без препитание в кризата и безработицата до която той ни докара само ще озвереят а от това народа намя нищо добро да види.Да ни е честит бащицата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още