IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Булгаргаз прогнозира с 27% по-скъп газ от април

Влияние върху прогнозната цена оказва попълването на запасите в газохранилище Чирен

18:49 | 10.02.12 г. 5
Булгаргаз прогнозира с 27% по-скъп газ от април

“Булгаргаз” прогнозира 27% увеличение на цената на газа за второто тримесечие, събщи дружеството.

В съответствие със Закона за енергетиката доставчикът в едномесечен срок преди подаване в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на заявлението за изменение на действащите цени за всяко тримесечие следва да го оповести в средствата за масова информация.

Отчита се влиянието на следните фактори – ниво на котировките на алтернативни горива на средиземноморски борси, както и съотношението долар/лев. Наблюдава се постоянна тенденция към повишаване стойностите и на двете групи фактори. Ето защо “Булгаргаз” ЕАД уведомява своите клиенти, че прогнозната цена за обществена доставка на природен газ през ІІ -ро тримесечие на 2012 г. би следвало да бъде 786,43 лв./1000 куб. м без ДДС.

Увеличението от 166,27 лв./1000 куб. м (26,8%) не включва недовзет от “Булгаргаз”ЕАД от предходни периоди приход.

Допълнително влияние оказва преминаването на подземното хранилище в Чирен от режим добив на режим нагнетяване, т.е. попълване на използваните през настоящия отоплителен сезон запаси.

Стойността на увеличението се завишава и от разликата между заявената от „Булгаргаз” ЕАД и реално утвърдена от ДКЕВР продажна цена за обществена доставка на природен газ през 1-во тримесечие на 2012 г.

Компанията настояваше цената на суровината да нарасне с 18% за периода януари-март, но енергийният регулатор счете искането им за неоснователно и утвърди увеличение на цената с 4,3%.

Всички допълнителни изменения, влияещи върху ценообразуващите фактори (цени на петролни продукти, курс на лева спрямо долара и количества газ) ще бъдат отчетени в окончателното предложение на “Булгаргаз“ ЕАД, което ще бъде оповестено при внасяне на предложението в ДКЕВР на 09.03.2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
Уважаеми дами и господа, добре дошли в най-популярното българско шоу - четиридесетте енергийни разбойници и ДКЕВР!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
tati
преди 12 години
Отчита се влиянието на следните фактори ниво на котировките на алтернативни горива на средиземноморски борси, както и съотношението долар/лев. Я първо да ми кажат ама ЧЕСТНО на каква цена купуват от Руснаците и на каква цена продават у България природния газ. Да не ме правят на будала АЗ сам мога да сметна дали са на загуба или на печалба. Че да искат 27% увеличение ????? АЗ не мога ли да си поискам и АЗ 27% Увеличение на ДОХОДИТЕ ( да речем ЗАПЛАТА. ЦЕНА НА ТРАНСПОРТНАТА УСЛУГА и т.н.( Лек суров 98,82$0.42%Брент 116,23$0.00%Пр. газ 2,48$0.28% Миналата година цената на природния газ точно по това време беше около 4.30$ а на световния пазар. Като се загледам в цифрите май нещо е паднала цената не се е вдигнала. А пък курса долар - лев все се върти около 1.45лв.- 1.50лв. за 1$.Какво става не мога да разбра - от къде и как си ги измислят тези 27% увеличение и къде ще отидат тези пари?????? Газта от Чирен после няма ли да се продаде - нещо не се вързва ????Допълнително влияние оказва преминаването на подземното хранилище в Чирен от режим добив на режим нагнетяване, т.е. попълване на използваните през настоящия отоплителен сезон запаси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Никога няма да стане, защото:1. Народа е сляп (благодарим ви медии) и гласува под строй за най-готения пич (благодарим ви социологични проучвания);2. За този народ и този манталитет трябва напълно различна и уникална политическа структура на управление. Нито тоталитаризма проработи нито капитализма.Докато не намерим подходящ начин да се самоуправляваме, ще ни управляват отвън с обещания за небивала демокрация и богатсвто на народа когато влезе в ЕС после ЕЗ. Е влязохме в ЕС, копираме американците, германците и всякакви други и нищо не става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
rumen221
преди 12 години
За ЕНЕРГИЙНАТА СИГУРНОСТ, ШИСТОВ ГАЗ СЕ ДОБИВА САМО В ПОЛУ-ПУСТИННИ И ПУСТИННИ МЕСТНОСТИ Защото след десетина години добив ВСЯКА МЕСТНОСТ СТАВА ПУСТИННА!!!- Проблема енергийна сигурност, не е нито труден нито сложен за решаване... - ОСНОВАТА НА Българската енергетика през следващите 50-100 години е АЕЦ Белене! Тя е ВЪПИЮЩА НЕОБХОДИМОСТ В нея задължително трябва да се инвестират ЧАСТНИТЕ ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ!!!- Земеделската земя е вечна!!! Затова шистов газ от Добруджа СРЕЩУ ПРЕВРЪЩАНЕТО И В ПУСТИНЯ - изобщо не ни трябва 1. АЕЦ Козлодуй ТРЯБВА да работи само за вътрешния пазар, защото е правен с нашите пари и себестойността на тока от него е само 0,169 стотинки СЕГА КУПУВАМЕ ЗЕЛЕН ТОК ПО 75 СТОТИНКИ!!!2. Необходимо е днешните - "Свободен" и "Регулиран" пазар, наложени от "Енергийната мафия", да се заменят с доказано работещия... - "Регламентиран (чрез закон) пазар и разделяне участниците в играта на:- Производители;- Преносители; - Търговци на енергия!Що е това...? Това разделение ще ликвидира днешния монопол на ЕРП-тата и ГАЗОВИТЕ МОНОПОЛИСТИ1. Печалбата на Производителите Преносители трябва да се лимитира до 10% и се въведе контрол на инвестициите.2. Търговците на енергия, да продават до 50% от консумацията в най-много три (от общо седемте) социално-икономически Области (ЗЗК) и с лимитирана печалба до 10% (ЗЗК).3. Едва при тези условия - Пазара решава проблемите...4. Зелената енергия не е само свръхскъпата от "Възобновяеми" източници..., а и всяка друга "Невъглеродна"... Ядрената също е "Зелена", при това е неприлично евтина себестойността на козлодуйския ток на 1 до 4-ти реактори беше 0.2, а от Белене ще е 3 стотинки !!! ЗАТОВА КОРУМПИРАНИ ЕВРО-ТАРИКАТИ НИ КАРАТ ДА ГИ ЗАКРИЕМ!!!5. Шистов газ не ни трябва, защото в България има разработени и "запечатани" уранови находища, със залежи за стотици хиляди години..., чрез които можем да станем не просто Свръхнезависими..., а ЕНЕРГИЙНИТЕ ГОСПОДАРИ на Европа!ЗА СЕГА ОБАЧЕ ЧАКАМЕ ШЕВРОН ДА НАПРАВИ ТЪРГОВСКО ОТКРИТИЕ- За да се случи всичко това, обаче..., е необходим Патриотизъм и "Политическо дупе", а не чуждопоклонничество...и алчност...! Всичко друго е от Лукавава и от Златния телец!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
aristotel
преди 12 години
Ето и начина по който ще ни пързулнат да се разреши разработването на ШИСТОВ газ. И това ще отрови водните басейни УЖАС. Вместо да продаваме вода на Арабите ние ще си пием отровната вода и ще умираме от болести. Като ни вкарата и ГМО и готово ще очистят земята от нас глупаците. На прос нарот подобаващо и управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още