IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалното министерство обмисля мерки за намаляване на бедността

Според данни на ведомството социалните трансфери са свили дела на бедните у нас до близо 21% през 2010 г.

10:05 | 10.02.12 г. 2
Социалното министерство обмисля мерки за намаляване на бедността

Министерството на труда и социалната политика подготвя Национална стратегия за намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване до 2020 г., както и актуализация на Националната програма за реформи 2011-2015 г.

Това са съобщили за БТА експерти от Министерството на труда и социалната политика (МТСП) във връзка с доклада на Евростат, според който България е първа в Европейския съюз (ЕС) по дял на населението, застрашено от бедност и социално изключване.

Експертите от ведомството посочват, че европейската статистическа служба използва комбиниран индикатор, който включва лицата, живеещи в риск от бедност, материални лишения и домакинства с нисък интензитет на заетост.
От социалното министерство допълват, че равнището на бедност в България се определя въз основа на обективен индикатор. Този индикатор е относителният дял на лицата, които живеят под прага на бедност, който е 60 на сто от т. нар. медианен доход, отбелязват експертите.

Според данните на социалното министерство през 2010 г. делът на българите в риск от бедност е бил близо 41%, но преди социалните трансфери. След осъществяването им този дял се е свил до почти 21%.

Експертите на министерството смятат още, че индикаторът за материални лишения е субективен индикатор за бедност и социално изключване, който почива на твърденията на хората, а не на обективни критерии. Според тях индикаторът за материалните лишения показва субективните лични оценки и нагласи на лицата и домакинствата относно възможностите за задоволяване на определени нужди и потребности.

“С този индикатор се регистрират отговорите, но не се проследява достоверността им, т.е. ако едно лице твърди, че не може да си позволи почивка, това се отразява статистически в индикатора за материални лишения, но не се извършва проверка дали отговаря на действителността”, уточняват експертите.

От социалното министерство смятат, че могат да се борят с бедността с помощта на европейските средства.
“Целите пред страната ни са да не допуснем бедността да нараства, да не допуснем загуба на работни места, загуба на доходи, влошаване на ситуацията за най-уязвимите групи, тъй като в условия на криза те са най-засегнатите”, коментират експертите.

Специалистите посочват, че намаляването на бедността може да се случи с включването на хората в заетост. Като ключови фактори за намаляването на бедността те определят икономическия растеж и създаването на работни места.

Според социалното министерство се полагат усилия за защита на населението с най-ниски доходи. Усилията се изразяват в повишението на минималната работна заплата и на вдовишките добавки за пенсионерите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Какви са тези социални трансфери и къде се дават да отида да се наредя на опашката 1-2 пъти. Явно много помогат намалили са бедността наполовина..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
ventsislav.dyackov
преди 12 години
А досега какво е правило социалното министерство? Открили са топлата вода с "обмисляне на мерки за борба с бедността". Дали не им е основна задача, какво се опитват да си го припишат като актив? Те самите надяват ли се да доживеят до 2020? Най-лесно е да се мисли за мерки за след 10 години - защото тогава никой няма да се сеща какво е било мислено през 2012 г. и колко от тези са се реализирали. Да не говорим, че на никого няма да бъде потърсена отговорност, че подобни мерки не са реализирани. Едно голямо пожелание тип новогодишно са съчинили от социалното министерство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още