IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Н. Василев: България е изключение с 15 години без предсрочни избори

Ако не бяхме влезли в Европейския съюз, вероятно щяхме да залитнем по проекти с Русия и Казахстан, смята бившият министър в две правителства

20:22 | 08.02.12 г. 5
Н. Василев: България е изключение с 15 години без предсрочни избори

България е изключение сред страните от региона с 15 години без предсрочни избори и гледайки какво става в околните страни оценявам ползата от усилията на българските политици да включат България в Европейския съюз.

Това заяви Николай Василев, управляващ партньор в Експат Капитал, по време на публична дискусия за бъдещето на еврозоната и българската икономическа политика, проведена тази вечер в София. 

”Ако не бяхме влезли в Европейския съюз, вероятно щяхме да залитнем по проекти с Русия и Казахстан, каквото се готвят да правят сега в Сърбия, след като не получиха покана с дата за членство в ЕС. Като в поговорката за лисицата и гроздето”, сподели той.

Когато другите държави си вкарват няколко автогола ние трябва да се възползваме и да излезем напред, смята бившият министър на държавната администрация (2005 – 2009 г.), на транспорта и съобщенията (2003 – 2005 г.) и на икономиката (2001 – 2003 г.)

По време на дискусията бе даден пример с Унгария, която от герой се е превърнала в грешник и потенциална следваща Гърция. Това показва колко лесно правилният път може да бъде изгубен, сподели д-р Петер Хейл, експерт по фондове на Европейския съюз с 15-годишен стаж в унгарската държавна администрация от които 13 на ръководни позиции.

Препоръките от дискусията за икономическата политика на България са балансиран бюджет, по-ниски бюджетни разходи като % от БВП, да не се поставя под никакво съмнение валутният борд, агресивно стимулиране на износа и входящия туризъм, запазване на ниските преки данъци, приватизация и концесиониране на цялата енергетика и инфраструктура.

Също така облекчаване и премахване на регулаторни режими, увеличаване на стажа и възрастта за пенсиониране, засилване на ролята на частните пенсионни фондове, включително избор на такива с различен рисков профил.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
YordanGeorgiev
преди 12 години
Интересни коментари - просто някак си не съвпадат с темата и нивото на статията ... Кое от написаното не правилно ?1. балансиран бюджет2. по-ниски бюджетни разходи като % от БВП3. да не се поставя под никакво съмнение валутният борд4. агресивно стимулиране на износа и входящия туризъм5. запазване на ниските преки данъци6. приватизация и концесиониране на цялата енергетика и инфраструктура7. облекчаване и премахване на регулаторни режими8.увеличаване на стажа и възрастта за пенсиониране9. засилване на ролята на частните пенсионни фондове, включително избор на такива с различен рисков профил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
За някой изгубването на пеавия път е точно влизането в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
bate Goiko
преди 12 години
"По е лоша простотията и от лошотията."Много истина има в тия думи, не бях чувал тази житейска мъдрост досега!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
bate Goiko
преди 12 години
Добре е казал Василев. Това с избора на профил на пенсионния фонд е много интересно, има ли повече информация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
lubenmark
преди 12 години
Люти чушки - Мир и берекет с гърба напред. По е лоша простотията и от лошотията. Русия и Казахстан - Гроздето кисело.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още