IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо ръстът в продажбите на лекарства не е изненада?

Оборотът в търговията на дребно с фармацевтични стоки през декември се увеличи с 10% на годишна база

08:18 | 09.02.12 г. 1
Защо ръстът в продажбите на лекарства не е изненада?

Според последните данни на Националния статистически институт търговията с лекарства и с храни са единствените сектори, които са отбелязали ръст в оборота си през декември 2011 г. спрямо същия месец на 2010 г.

Ръстът в търговията на дребно с фармацевтични стоки е 10,1%, а покачването при търговията с храни, напитки и тютюневи изделия е само с 0,6%. Оборотът във вътрешната търговия във всички останали сектори бележи спад.

Кои са причините за по-високите обороти в търговията с фармацевтични продукти на фона на общия спад и какви са очакванията за продажбите на лекарства в бъдеще? По тези въпроси потърсихме коментар на консултанти от фармацевтичния бранш.

Експертите от бранша се обединяват в позицията си, че от години наред чистата фармация - тази, която засяга лечението на хората, а не бизнесът с хранителни добавки - по никакъв начин не се поддава на спад вследствие на икономическата криза или други фактори. Това е един сектор, който регистрира постоянен растеж. 

Специалистите са единодушни и че със сигурност има много хора в България, които са в затруднено положение и не се лекуват адекватно защото не могат да си го позволят, тоест една част от населението наистина е засегнато, но като цяло фармацевтичният сектор не е.

Първата причина за постоянния ръст на пазара на лекарствата е, че това са продукти, от които всички имат нужда, а и днес не можем без тях. Особено в България при бързо застаряващо население болните са все повече и съответно нуждата от медикаменти нараства, категорични са от бранша.

Другият важен фактор, който влияе на по-високите обороти и липсва при останалите сектори е, че във фармацията и производители, и търговци, инвестират постоянно в бизнеса си, а инвестициите в голяма степен гарантират и по-високи продажби.

В последните години фармацевтичният бранш у нас регистрира постоянен ръст от около пет на сто, а очакванията за тази година са за още по-висок растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Isumu
преди 12 години
С 10 изречения малко трудно ще дадете обяснение за развитието на фармацевтичния пазар ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още