IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евроексперти: 2,5 млрд. евро не достигат за затваряне на реакторите в ЕС

Основната работа по извеждане от експлоатация на реакторите тепърва предстои, посочва докладчикът на Европейската сметна палата Саболч Фазакаш

15:07 | 08.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: АЕЦ Козлодуй</p>

Снимка: АЕЦ Козлодуй

Два и половина милиарда евро общо не достигат на България, Словакия и Литва, за да изведат от експлоатация общо 8-те реактора на техните атомни електроцентрали. Това е заключението на доклад на Европейската сметна палата, публикуван токущо, съобщи БНР.

Основната работа по закриване на реакторите тепърва предстои, посочва докладчикът в Сметната палата по този въпрос - унгарецът Саболч Фазакаш.

По думите му, ако ЕС реши да предостави допълнителна финансова помощ на трите страни през следващата многогодишна бюджетна рамка, помощта следва да се основава на оценка на допълнителните предимства от подобна интервенция на ниво ЕС и конкретните дейности, които ще бъдат финансирани от бюджета на ЕС. Трябва да се отчита и евентуалното наличие на други механизми за финансиране, като например структурните фондове.

Припомнямe, че България трябваше да спре от експлоатация блоковете от 1 до 4 на АЕЦ "Козлодуй", като предварително условие за присъединяване към ЕС. В края на миналата година ЕК предложи да осигури допълнителни 185 млн. евро за извеждането от експлоатация на четирите реактора в АЕЦ "Козлодуй".

Още преди година от българското Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“ (ДП РАО) коментираха, че извеждането от експлоатация на всеки от спрените 4 ядрени блока на АЕЦ Козлодуй струва по предварителни данни между 200 млн. евро и 300 млн. евро, т.е. цялата сума е усреднено около 1 млрд. евро (2 млрд. лева).

Тогава беше обяснено, че процесът по пълното извеждане от експлоатация на блоковете е дълъг и сложен и се предвижда да бъде максимум 30 години. Продължителността на този период зависи и от финансирането на процеса, посочиха от ръководството на предприятието. Преди година наличните  средства във фонда на РАО бяха само 135 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още