IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пореден критичен доклад на ЕК за България

Корупцията, измамите с еврофондовете, назначенията в съдебната система и даренията за МВР са най-критикувани в документа

13:57 | 08.02.12 г. 9
Автор - снимка
Създател
Пореден критичен доклад на ЕК за България

Европейската комисия констатира, че санкциите срещу корупцията на високо ниво в България, измамите с еврофондове и организираната престъпност не са достатъчни.

Това са едни от констатациите в Междинния доклад за правосъдието и вътрешните работи за България, който беше представен в Брюксел. Документът посочва и серия негативни констатации за реформата в съдебната система и назначенията там, както и за контрола на доходите и имотите на висшата администрация.

Даренията за МВР все още поставят въпроси за отчетността и финансовата прозрачност, както и рискове за заобикаляне на правилата за обществени поръчки, пише още в доклада.

Развитието на ситуацията в България през последните месеци сочи необходимостта от по-засилени действия за изпълнение на препоръките на комисията в редица области, се отбелязва в текста. Дават се като пример обсъжданият в парламента закон за отнемане на имущество от престъпна дейност, който според ЕК трябва да има възможно най-широко приложение, като се опира на силни институции.

Според ЕК е необходимо да бъде предприет подробен анализ на пропуските в съдебната и следствената практика по важни дела, а повишаването в длъжност и атестирането в съдебната система следва да бъде напълно прозрачно и обективно.

Необходимо е да се реформира процесът за избор на Висш съдебен съвет с цел постигане на по-голяма прозрачност и спазване на етичните норми, както и като важна стъпка към основна реформа на съдебната система.

Постановяваните решения и наказания по случаи, свързани с корупция по високите етажи, измами и организирана престъпност, които се разследват или които са на съдебна инстанция, трябва да демонстрират убедителните резултати, необходими за постигането на действителен възпиращ ефект, пише в доклада на ЕК.

В рамките на механизма за България бяха зададени няколко показатели, сред които: приемане на изменения в Конституцията, които да премахнат всички двусмислия по отношение на независимостта и отчетността на съдебната система; гарантиране на по-прозрачен и ефикасен съдебен процес чрез приемане и прилагане на нов Закон за съдебната власт и на нов Граждански процесуален кодекс.

Други от показателите се отнасят до докладване за въздействието на тези нови закони и на Наказателно-процесуалния кодекс и Административнопроцесуалния кодекс, преди всичко по отношение на досъдебната фаза. Препоръчва се продължаване на реформата на съдебната власт с цел повишаване на професионализма, отчетността и ефикасността и оценяване на въздействието на тази реформа и публикуване на резултатите всяка година.

Комисията наблюдава също по-нататъшните мерки за предотвратяване и борба с корупцията, особено по границите и в местното управление. Наблюдава се и прилагането на стратегия за борба с организираната престъпност, която се съсредоточава върху тежките престъпления, прането на пари, както и върху систематичното конфискуване на имуществото на престъпниците.

При представянето на докладите за България и Румъния говорителят на ЕК Марк Грей постави акцент върху връзката им с шенгенското членство на двете страни. Той припомни, че председателят на ЕК Жозе Барозу и комисарят по вътрешните работи Сесилия Малстрьом през последните месеци многократно са подчертавали, че за ЕК мониторинговият механизъм и Шенген трябва да се разглеждат отделно, че България и Румъния трябва да бъдат оценявани справедливо и обективно.

През есента на миналата година Холандия обяви, че ще допусне двете държави в Шенгенското пространство, когато види поне два положителни доклада на Комисията.

Говорителят Марк Грей обаче днес категорично отказа да коментира дали тези доклади за България и Румъния са положителни или отрицателни. Беше припомнено обаче, че Комисията е само наблюдател в този процес.

За България са отчетени и известни постижения. Те са свързани най-вече със старта на специализирания съд и прокуратура. Общата оценка обаче е, че са нужни повече резултати.

В доклада фигурира и призив към България през следващите месеци да постигне убедителни резултати в областта на съдебната система, правораздаването и борбата с корупцията, защото през юли предстои оценка на постиженията за 5-годишен период и вероятно тя ще е решаваща за продължаването на мониторинговия механизъм и в бъдеще.

Още новини за България четете на Dnes.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
Какво очаквате, като и правителство, и парламент са потънали в грижа как да променят закони в услуга на Юлен и Витоша ски! Това са най-важните, съдбоносните в момента законодателни инициативи за ГЕРБ - да осигури на Цеко Минев условия как да заграби планината и да прави на нея каквото си иска! Другата стратегическа цел е построяването на нов стадион на Стоичков и безкраен паркинг пред Арена Армеец! Кво правосъдие, ква корупция - тия в Брюксел да си ударят по един шамар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
aristotel
преди 12 години
Кучетата си лаят кервана си върви. Така, че пригответе се ПЕНСИОНИРАНЕ след НАСИРАНЕ. Нали чухте в ШВЕЦИЯ до 75 г. За мамините синчета и ЧЕНГЕТА до 45 г. И ***..ха народа си тъй както турчин не го е Е.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
то беше фиктивен брак по сметка :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 4
FINTA
преди 12 години
Аз не помня Станишев да е критикувал Царчето. Те после нали се влюбиха и се взеха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
all_trader2
преди 12 години
междудругото - Костов обвиняваше Виденов , след това онова нищожество Царя обвиняваше Костов , после Станишев обвиняваше пък Царя и най- накра наш Бойко - Разбойко почна да обвинава Станишев ...... докато грабежът си върви с пълна сила ......АБЕ НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА БЕ .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
all_trader2
преди 12 години
класика в жанра братлета!!!тоя филм го гледаме вече 20 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
О-сведомен... :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Много си не усведомен Гари! ======================================================Борисов обвини лидера на БСП за негативния доклад на ЕКСтанишев е виновен, обикаля и лъже!08.02.2012 11:21461
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Гари
преди 12 години
Обзалагам се, че довечера Бойко Борисов ще каже по телевизията, че е докладът е поредната похвала за усилията на правителството в борбата с корупцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още