IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 8 февруари

07:45 | 08.02.12 г.
Преглед на печата за 8 февруари

ЕК порицава България и хвали Румъния за битката срещу корупцията

в. „Сега“

България се изправя пред заплахата да остане единствената страна от ЕС под наблюдение от Брюксел за правосъдие и вътрешен ред, след като очакваните днес междинни доклади на Еврокомисията ще покажат, че тя изостава значително от Румъния в битката срещу престъпността и корупцията.

"България няма да е доволна от докладите", каза на "Сега" източник в Брюксел, запознат с техните текстове.

През юли ЕК ще направи преглед на своя контролен механизъм за двете държави от влизането им в ЕС и ще реши дали да го продължи, да го премахне или да го запази само за едната от тях.

Румъния се амбицира да се избави от него и по-добрият междинен доклад я доближава към целта. България пък прави голяма крачка назад, защото за първи път, откакто е на власт правителството на Бойко Борисов, ЕК не забелязва "политическа воля" за борба с организираната престъпност и корупцията на високо равнище. Лошата оценка на Брюксел ще позволи на Холандия да потвърди отказа си да пусне България в Шенгенската зона.

Електронното издание "Медиапул" разпространи вчера неокончателен текст на междинния доклад, от който се вижда, че главни виновници за лошия образ на България са МВР и Висшият съдебен съвет (ВСС).

ЕК вижда заплаха за демокрацията, която произтича не само от организираната престъпност и висшата корупция, но и от самите власти чрез манипулация на изборите.

Вузовете ще се състезават за парите на държавата

в. „Сега“

Държавните вузове да се финансират по изцяло нов начин и субсидията им да се отпуска на принципа на проектното финансиране. Идеята се обсъжда в момента, но има още 3-4 сценария, съобщи вчера просветният министър Сергей Игнатов.

Всеки университет ще предлага тригодишна програма, в която ще се описва колко студенти ще обучава и какви дейности ще развива през периода. Висшите училища ще трябва да направят подробно описание на разходите, необходими за обучението на студенти, за обновяване на материалната база и др.

Игнатов обясни, че в програмите на университетите трябва да се предвидят и евентуални повишения на цените на тока и парното. Висшето училище ще сключва договор с просветното министерство.

Разходите ще се заверяват на принципа, на който в момента се отчитат изплатените средства по проектите, финансирани от еврофондовете.

Освен това се предвижда всеки университет да има среден капацитет, а не всяка година да се увеличава броят на новоприетите, обясни още министърът. Според него до 3-4 години всеки министър ще защитава бюджета си на този принцип.

Плащаме за “синя зона” и в събота

в. „Стандарт“

"Синята зона" в столицата ще работи и в събота. За паркирането в почивния ден ще се плаща от 8 до 14 часа. Това предвиждат промени в наредбата за паркиране, внесени за разглеждане от градския парламент.

В делничните дни пък времето за платен престой ще се удължи - от 8 до 20 часа. Ще се въведе и нова "зелена зона", която ще обхваща периферията на сегашната "синя". Тя ще работи само от понеделник до петък от 8 до 18,30 часа.

Всички електромобили ще паркират без пари и в двете зони. За мотори пък няма да се плаща за 1 на всеки 100 места.

Бутат монопола на тържищата

в. „Стандарт“

Търговия на едро с храни и цветя ще може да се извършва не само на стоково тържище или пазар на производители, а и в лицензирани складове. Освен това и самите производители ще могат да продават храните там, където ги правят.

Това гласи промяна в Закона за стоковите борси и тържищата, предложена от депутати от ГЕРБ. С предишните промени в закона беше забранено на производителите да продават стоката си на едро, ако не са се прелицензирали като тържище или пазар на производители.

Самото прелицензиране изисква сериозни разходи, тъй като само разглеждането на документите излиза 3500 лв. Това предизвика вълна от недоволството сред земеделски производители. Сегашните текстове имат негативни последствия за икономическите оператори, каза пред "Стандарт" депутатът Диан Червенкондев, който е един от вносителите.

Шматко: Газ за България ще има

в. „Стандарт“

Русия ще доставя на България договорените количества газ и в страната ни няма да има нова газова криза. Това е обещал руският министър на енергетиката Сергей Шматко по време на срещата в Москва с българския вицепремиер Симеон Дянков и министъра на икономиката Трайчо Трайков.

Тримата са обсъдили и останалите теми от взаимен интерес - удължаването на живота на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй", изграждането на АЕЦ "Белене" и "Южен поток". До късно снощи обаче подробности по разговора за АЕЦ "Белене" не бяха обявени.

Шматко е уверил, че Русия ще продължи работата по газовата тръба, независимо от развитието на отношенията й с Украйна. Обсъдили са и увеличаването на руските туристи в България, както и ръста в стокообмена между двете страни. Шматко е благодарил на българските си колеги за отпадането на визите за руски граждани, които имат шенгенски такива.


Плевнелиев свиква КСНС напролет за водната реформа

в. „Новинар“

Да се доведе водната реформа до край. Това заръча президентът Росен Плевнелиев, след като посети бедстващите райони заради наводнението в село Бисер. Темата ще бъде включена и в следващото заседание на КСНС, което трябва да се проведе напролет.

По думите на Плевнелиев е нужна оценка на риска, защото и занапред може да се появят тежки и трудни ситуации.

Той посети и един от най-засегнатите райони – Свиленград, където също бе обявено бедствено положение. Там той се засече с еврокомисаря Кристалина Георгиева.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още