IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автобусна фирма вдига цените на междуградските пътувания с 8-10%

Заради поскъпването на горивата фирмата е повишила средно с 3% цените на билетите и по част от международните си направления

12:46 | 03.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автобусна фирма вдига цените на междуградските пътувания с 8-10%

Цените на билетите за междуградските автобусни превози до областните градове (Варна, Бургас, Русе и други) скачат с 8-10% заради скъпите горива, казаха за Investor.bg от ръководството на автобусната фирма „Юнион-Ивкони“.

Оттам уточниха, че това се отнася за тяхната фирма, но едва ли и техните конкуренти от бранша биха издържали без да вдигнат цените на билетите, поне пo част от направленията, които обслужват.     

От автобусната фирма посочиха, че вдигането на цените на билетите от 23 януари е станало след финансов анализ, при който те са установили, че „няма как да се мине без поскъпване на билетите след поредното увеличение на цената на дизела“.

На въпрос защо цените на билетите не са паднали, когато се понижаваха цените на горивата, от фирмата коментираха, че от друга страна през последната година и половина цените на билетите са поскъпнали по-малко от цените на горивата. За периода при „Юнион-Ивкони“ цените на горивата формират около половината от себестойността на билетите.

За да намалим цените на билетите спрямо сегашните им стойности (след повишението преди седмица) би трябвало цените на горивата да паднат поне с 10%, коментираха от автобусната фирма.

Оттам обаче добавиха, че пазарът на автобусните превози е „много чувствителен“ и цените на горивата не са единственият фактор, от който зависят цените на билетите. Значение има и търсенето и предлагането, защото при вдигане на цените на билетите част от хората намаляват броя на пътуванията си на месец, сочат наблюденията на „Юнион-Ивкони“. Затова вдигане на цените на билетите ще има, „колкото може да понесе пазара“.

От автобусната фирма посочиха още, че са повишили цените на билетите и по част от международните си направления, средно с 3%. През миналата година автобусният превозвач е закрил линията си до Южна Италия и е намалил седмичната честота до Испания.  

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още