IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайков насърчава германския бизнес за инвестиции в България

На осмата сесия на българо-германския съвет за коопериране са представени възможностите за участие в приватизацията на ВМЗ „Сопот“ и „Кинтекс“

17:32 | 02.02.12 г. 1
<p>
	Трайчо Трайков, Снимка: БТА</p>

Трайчо Трайков, Снимка: БТА

„България е атрактивна за германските инвеститори с това, че сме държавата с най-ниските разходи за правене на бизнес в Европа, близо сме и сме част от същото икономическо пространство. Това дава възможност на компаниите да постигнат оптимални разходи за производство и предоставяне на услуги, като „запазват“ свързаните дейности като научната и развойна дейност, маркетинг и др. в рамките на общността.

Това обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред представители на германския бизнес, държавни институции, банкери и дипломати на форум в Берлин, организиран от Комерцбанк, втората по големина банка във ФРГ, съобщиха от министерството на икономиката.

Министър Трайков е в германската столица начело на българска делегация за участие в осмата сесия на Българо-германския съвет за коопериране.

По време на сесията на съвета за коопериране министърът представи възможностите за нови инвестиции в сферата на енергетиката и енергийната ефективност, изграждането на пречиствателни съоръжения, инфраструктурата, транспорта, аутсорсинга и логистиката.

Изтъкната е и необходимостта от привличане на интереса на инвеститорите към приватизацията на „Български пощи“, ВМЗ Сопот, външно-търговската оръжейна компания „Кинтекс“, както и към продажбата на миноритарни дялове от електроразпределителните дружества, „Топлофикация - Шумен“ и на държавното участие в свободните зони в Бургас, Пловдив, Свиленград и транзитната търговска зона във Варна.

Основен акцент в разговорите са били и три конкретни инвестиционни проекта на водещи германски компании, за които предстои вземането на окончателно решение, свързано с приоритетни за страната ни области като производството на компоненти за автомобилната промишленост и ИТ индустрията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 12 години
Успех г-н Трайков!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още