IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Създава се нова Facebook група срещу привилегиите на банките

Потребителите имат много повече гаранции, ако си купят тостер, отколкото ако сключат договор за кредит, смята адвокат Душана Здравкова

13:39 | 02.02.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Адвокат Душана Здравкова.<em> Снимка: Личен архив</em></p>

Адвокат Душана Здравкова. Снимка: Личен архив

Нова Facebook група ще се бори с високите лихви по кредитите, съобщиха адвокатите Душана Здравкова и Веска Волева на пресконференция в БТА.

Организатор на Facebook групата с име „Срещу политиките на банките и привилегиите им в законодателството на Република България” ще бъде Ангел Гаджев.

Той има опит със създаване на Facebook група срещу шистовия газ с над 60 000 члена, както и на група срещу ACTA (международното търговско споразумение за борба с фалшификациите) с над 15 000 члена.

За Investor.bg Гаджев заяви, че групата във Facebook ще бъде създадена днес.

Според адвокат Душана Здравкова потребителите имат много повече гаранции, ако си купят тостер, отколкото ако сключат договор за кредит, който е за много по-голяма сума.

Адвокат Веска Волева, заяви че не смеем да се обадим на полицията, когато някой се обажда и казва „платете или дълга ви ще стане десеторен”. Според нея има задкулисна размяна на блага и много политици са отишли в банките. Това е организирана политика зад гърба на българските граждани, сподели тя, определяйки ситуацията като "вулгарно банкиране".

На въпрос на Investor.bg дали адвокатите подкрепят предложението на Българска стопанска камера за отпадане на наказателните такси при рефинансиране на кредит, ако банката едностранно промени условията, адвокат Здравкова заяви, че обсъждат с БСК конкретните предложения и ги подкрепят.

”Докога обаче гражданинът на България ще бъде изпитван като експерт. Нека тези, които са от другата страна, които високомерно се изказаха че са експерти, нека те да кажат как да стане облекчаването на условията”, зави Здравкова.

От БСК искат още отпадане на базовия лихвен процент (БЛП) и замяната му с Euribor плюс надбавка.

Такова искане бе отправено и от Явор Джиджев, председател на Съюза за стопанска инициатива, който подкрепи днешната предконференция срещу високите лихви на банките. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
И наемници се включиха. Може би предвкусват дивиденти за разпределяне? Иначе подкрепям каузата, дори смятам, че много закъсня натискът за законодателни инициативи срещу беззаконията на банките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
6x49
преди 12 години
Г-н Николов, всички медии ви цензурираха пресконференцията, никой (освен Сашо Диков) не цитира конкретните далавери, които бяха обявени на всеослушание!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
SvetlozarNikolov
преди 12 години
Националната асоциация на българския бизнес вече е провеждала такава подписка с искания за законодателни промени, събрани са над 100 000 подписа и са внесени в Министерски съвет и Народното събрание; Води се дело в Комисията за защита от дискриминация за отмяна на чл.417 т.2, което в последна фаза за решаване; организирани са над 30 протеста в цялата страна срещу банките, организирани са живи вериги, организират се множество пресконференции, събрания, срещи, изгражда се "Организация за общестевна самозащита - ЕДНО" в защита на гражданите от банки, енергийни дружества, мобилни оператори. Също така е създадена още преди две години фейсбук група "Срещу безобразията на банките" и няколко други групи като "Да спрем рекета с лихвите на Уникредит Булбанк". Сезирани са всички компетентни органи - Комисия за защита на потребителите, Българска народна банка, които по никакъв начин не искат да защитават правата на кредитополучатели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Jay Gould
преди 12 години
Инвестора си правят лоша реклама подемайки кампанията контролирана от ДС, с цел да замазва следи. Нямам лев кредит, но тази статия определено предизвиква изключително много въпроси относно доверието дори в бизнес медиите. Да я видя в Труд ок., но тук.....?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
SEBULBA
преди 12 години
А има ли група в подкрепа на банките ? Високите лихви са в мой интерес...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Jay Gould
преди 12 години
Такава група вече има и май някой иска да яхне и овладее и този сектор за да замазва оченца ;) Срещу безобразията на банките! http://***.facebook.com/groups/117285574952903/?ref=ts
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още