IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът разкритикува обмисляните нови стимули за инвеститорите

Учени и предприемачи настояват да се отстранят бюрократичните пречки за правене на бизнес, вместо да се дават стимули без ясни критерии

17:32 | 31.01.12 г.
<p>
	Министърът на икономиката Трайчо Трайков отдавна обмисля нови стимули за инвеститорите &nbsp; &nbsp; Снимка: БТА</p>

Министърът на икономиката Трайчо Трайков отдавна обмисля нови стимули за инвеститорите     Снимка: БТА

Във всичките си анкети бизнесът поставя бюрократичните пречки, корупцията и липсата на добре подготвена работна ръка сред основните пречки за работа, посочи Симеонов. Мнението му беше подкрепено и от Евгения Колдамова от Германо-Българската индустриално-търговска камара, която припомни, че над 56% от германските инвеститори настояват да се предприемат мерки срещу корупцията, а немалка част се оплакват и от нискоквалифицираните кадри.

Според Камен Колев от стопанската камара много по-приемливо е да се насърчават преработватели, които обработват българска суровина и тогава я изнасят, вместо страната ни да експортира чиста суровина, като цветни метали например.

Анализатори от Института за пазарна икономика, Института „Отворено общество“ и Industry watch се противопоставиха остро на подготвяните промени с мотива, че всяка преференция за определени сектори от икономиката поставя останалата част от бизнеса в неконкурентно положение.

Георги Ангелов от „Отворено общество“ разкритикува и намерението на държавата да прилага стимули, подобни на тези в Сърбия, тъй като западната ни съседка привлича по този начин инвеститори, които се опитват да извиват ръцете на правителствата в преговорите, посочвайки, че ще предпочете съседна държава, предоставяща й най-високи стимули. „Едва ли искаме да привличаме подобен вид инвеститори“, коментира Ангелов. Тай припомни, че по темп на привличане на инвеститорите Сърбия е далеч след България.

Ангелов подкрепи и колегата си Георги Стоев от Industry watch, който предложи държавата да не се ограничава само с насърчения към сектори с висока добавена стойност, защото е важно да се подкрепят и онези отрасли, които биха поели огромния брой нискоквалифицирани постоянно безработни в страната, които непрекъснато се увеличават.

Изпълнителният директор на агенцията за инвестиции Борислав Стефанов припомни от своя страна, че в период на криза, когато всяка държава търси варианти за привличане на външни инвеститори, администрациите се фокусират върху определени индустрии. Затова според него сега е важно да се представят конкурентните предимства на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още